c S

Slovenija ratificirala statut mednarodne agencije za obnovljive vire energije

26.03.2010 10:32 Ljubljana, 26. marca (STA) - Slovenija je kot trinajsta država zaključila postopek ratifikacije statuta Mednarodne agencije za obnovljivo energijo (IRENA). Statut agencije bo stopil v veljavo mesec dni po tem, ko ga bo ratificiralo 25 držav. S tem bo agencija tudi v celoti formalno vzpostavljena, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

Dodajajo, da je bila omenjena agencija ustanovljena januarja 2009 v Bonnu; doslej je k njej pristopilo 142 držav. Sedež agencije je v Abu Dabiju v Združenih arabskih emiratih, njen center za inovacije in tehnologijo deluje v Bonnu (Nemčija), na Dunaju pa je urad za sodelovanje z mednarodnimi agencijami, ki so dejavne na področju obnovljivih virov energije.

IRENA bo spodbujala trajnostno uporabo vseh oblik obnovljivih virov energije, lajšala dostop do informacij, krepila izmenjavo dobrih praks na področju energetskih politik, pravnih okvirjev, izgradnje zmogljivosti, razpoložljivih finančnih mehanizmov in ukrepov za povečevanje energetske učinkovitosti.

Agencija bo svojim članom omogočala tudi usposabljanje in izobraževanje, spodbujala raziskave, vključno s socialno-ekonomskimi vprašanji, omogočala bo krepitev raziskovalnih mrež in skupnih raziskav ter skrbela za ustrezen prenos znanja in tehnologij za uporabo obnovljivih virov energije.