c S

DZ sprejel novelo zakona o cestnem prometu

24.03.2010 13:27 Ljubljana, 24. marca (STA) - DZ je po skrajšanem postopku sprejel novelo zakona o prevozih v cestnem prometu, s katero se natančneje ureja nadzor nad prevozniki. S tem naj bi po pričakovanjih poslancev zaščitil slovenske cestne prevoznike pred nelojalno konkurenco tujih prevoznikov brez ustreznih licenc.

Osnovni cilj predloga novele zakona o prevozih v cestnem prometu je racionalizacija poslovanja posameznih državnih organov, je dopoldne ob predstavitvi predloga novele zakona pojasnil minister za promet Patrick Vlačič. Poleg tega se uvaja nov institut žigosanja dovolilnic ter zvišuje sankcije za prekrške.

Z novelo zakona se natančnejše ureja postopek izdaje izkaznice o vozniških kvalifikacijah, način njene vročitve, nadomestitve ter razveljavitve. Podrobneje se določa tudi vodenje evidenc izkaznic o vozniških kvalifikacijah.

Novela zakona zahteva, da se pred nalaganjem ali razlaganjem blaga preveri, ali imajo tuji prevozniki ustrezno in pravilno izpolnjeno dovolilnico oz. dovoljenje in spremljajoče dokumente. Preveritev bo treba evidentirati.

Poleg tega se zvišujejo kazenske sankcije za opravljanje dejavnosti brez licence ter kazni za prevoz blaga brez dovolilnice.