c S

Predlog pokojninskih sprememb gre v javnost

24.03.2010 07:47 Ljubljana, 24. marca (STA) - Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve bo danes predstavilo predlog novega zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, katerega izhodišča so znana od jeseni lani. Med njegovimi ključnimi cilji je dvig dejanske upokojitvene starosti, so sporočili z ministrstva.

Poleg tega naj bi zagotovili večjo preglednost sistema in odvisnost višine pokojnin od vplačanih prispevkov, čiste socialne transferje pa naj bi izločili iz pokojninske blagajne.

Usklajevanja med socialnimi partnerji še niso končana in bodo tekla vzporedno z javno razpravo o predlogu, je za STA povedal direktor direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela na ministrstvu Peter Pogačar. Kot je dejal, vladna stran ne pričakuje soglasja o celotnem besedilu, želi pa ga doseči v ključnih točkah.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije vztrajajo pri mnenju, da je starost 65 let kot starostna meja za polno upokojitev nesprejemljiva. Po njihovem mnenju bi morala biti merilo delovna doba in ne starost posameznika.

Študenti pa opozarjajo, da se odpira "veliko vprašanj glede strukture stebrov, obveznosti vplačevanj in dolgoročne stabilnosti stebrov, ki temeljijo na različnih skladih", so zapisali v Študentski organizaciji Slovenije.

Sedem sindikalnih central je ob sodelovanju upokojencev in študentov novembra lani v Ljubljani izvedlo množične demonstracije, na katerih so med drugim zahtevali umik vseh zanje spornih predlogov pokojninske reforme.