c S

Ministrstvo za visoko šolstvo za spremembo zakona o igrah na srečo

24.03.2010 07:37 Ljubljana, 23. marca (STA) - Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo je finančnemu ministrstvu podalo pobudo za čim prejšnjo spremembo zakona o igrah na srečo. Menijo namreč, da januarja potrjena novela zakona na tem področju v pravni red vnaša možnosti omejevanja svobode interneta, kar pa je povezano z omejevanjem svobode izražanja kot ustavno zajamčene pravice.

Na visokošolskem ministrstvu, ki je pristojno tudi za informacijsko družbo, so se s tem pojasnilom odzvali na informacijo iz današnjega Dela, češ da je urad za prirejanje iger na srečo na podlagi omenjene novele 17. marca ponudnikom dostopa do interneta poslal tri odločbe z zahtevo za blokado tujih spletnih stavnic Bwin, Bet-at-home in Expekt.

Urad je podlago za odločbe, s katerimi uvaja filtriranje interneta, našel v popravljenem 107. členu zakona o igrah na srečo. Kot je za časnik povedal direktor urada za nadzor prirejanja iger na srečo Boris Kovačič, so popravke v tem delu zaradi preprečevanja nezakonitih iger na srečo predlagali prav v uradu.

"Temeljni cilj je zaščita igralca. Če določene igre na srečo v uradu ne nadzorujemo, tudi igralci ne morejo vedeti, kaj v ozadju počnejo prireditelji. Izpad davkov in koncesijskih dajatev ni glavni vzrok za naše ukrepanje," je dejal Kovačič.

Strinjal pa se je, da bo treba internetne igre na srečo dolgoročno urediti, vendar bo po njegovem mnenju to treba storiti enotno za vso Evropsko unijo. Slovenski urad se sicer najbolj zgleduje po Italiji, kjer tovrstno filtriranje po Kovačičevih navedbah uporabljajo že nekaj časa.

Dodal je še, da je prepoved dostopa do strani sicer skrajni ukrep, saj pred tem izkoristijo vse druge možnosti. Samo v primeru Bwina so menda izdali že 15 odločb, ki pa jih ta prireditelj iger na srečo s sedežem v Gibraltarju ni spoštoval. Kovačič se sicer strinja, da je takšna poteza nenavadna in med uporabniki interneta nepriljubljena, a dodaja, da bi prireditelji iger na srečo morali spoštovati naše zakone in odločbe.

Na ministrstvu za visoko šolstvo medtem v zvezi z obravnavanimi odločbami izražajo zaskrbljenost "z vidika upoštevanja načela sorazmernosti, vključno s potrebo po jasnosti in določnosti izrečenih ukrepov, kot tudi z vidika posega v svobodo interneta in s tem v svobodo izražanja kot ustavno zajamčeno pravico".

Dodajajo, da so že pred izdajo obravnavanih odločb ministrstvu za finance podali pobudo za spremembo zakona, s konkretnimi predlogi rešitev. Med drugim menijo, da bi bilo v praksi obveznosti glede omejevanja dostopa do spletnih iger na srečo iz spremenjenega 6. člena zakona o igrah na srečo, predvsem pa tudi morebitne ukrepe pristojnega inšpektorja na podlagi novega devetega odstavka spremenjenega 107. člena, dejansko mogoče uporabljati le zoper tiste ponudnike storitev dostopa do spletnih strani, preko katerih se je mogoče udeležiti spletnih iger na srečo, ki so v pogodbenem odnosu s prireditelji iger na srečo.

Operaterji naj bi se predvidoma prihodnji teden zbrali na sestanku zaradi te problematike, ki so ga sklicali še pred prejetjem odločb, in sprejeli skupno izjavo proti filtriranju interneta.