c S

800-članska diplomatska služba EU absolutno premajhna

23.03.2010 07:17 Bruselj, 22. marca (STA) - V pričakovanju predloga visoke zunanje predstavnice EU Catherine Ashton za oblikovanje evropske diplomatske službe so se pojavile navedbe, da naj bi celotna služba štela nekaj čez 800 članov. "Številka 800 je absolutno premajhna za neko resno predstavljanje EU v tujini," je danes v Bruslju poudaril zunanji minister Samuel Žbogar.

Visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton bo končni predlog za oblikovanje službe za zunanje delovanje (EEAS) predstavila prihodnji teden, je povedal Žbogar.

800-člansko evropsko diplomatsko službo sicer dopuščajo sedanji proračunski okviri, vendar je minister Žbogar menil, da naj bi bilo to začetno izhodišče.

Tretjina članov službe naj bi prišla iz Evropske komisije, tretjina iz generalnega sekretariata Sveta in tretjina iz nacionalnih diplomatskih predstavništev držav članic.

Tako naj bi iz diplomatskih predstavništev držav članic prišlo 280 ljudi, po mnenju komisije le sto, saj naj bi bili nekateri že zaposleni v strukturah komisije ali Sveta, ki bodo postale del te službe.

"To je stvar debate," je poudaril minister Žbogar. "Mi mislimo, da morajo o tem odločati države članice, nekateri pa bodo začeli preštevati naše ljudi, ki so že v službah, to je še stvar razprave," je dejal.

"Lahko, da ima komisija takšno mnenje, nas ne bi nič čudilo, glede na to, kako komisija pristopa k oblikovanju te službe," je še menil Žbogar.

V službah Evropske komisije in Sveta, ki naj bi postale del evropske zunanje službe, je sedaj šest Slovencev, je pojasnil Žbogar.

Ob tem je dodal, da bi po izračunih komisije Slovenija morala kakšnega svojega predstavnika celo "vrniti" in bi bila še na slabšem.

Žbogar je tudi opozoril, da morajo sicer države članice oblikovanje te službe potrditi, in menil, da bo o tem še veliko govora, čeprav je časa malo, odprtih vprašanj pa še veliko.

Cilj EU je, da naj bi bil predlog Ashtonove za oblikovanje evropske zunanje službe sprejet do konca aprila.

Minister Žbogar je danes znova poudaril, da se evropska zunanja služba ustanavlja, da bi lahko EU delovala kot globalni faktor, da bi v tujini projicirala moč EU.

Da bo lahko tako delovala, pa jo morajo države članice po ministrovih besedah sprejeti kot svojo, saj bo na primer slovensko veleposlaništvo v Moskvi na nek način podrejeno tej službi.

"Zato moramo čutiti lastništvo te službe, ki pa ga ne bomo čutili, če bodo taki triki prihajali na dan, češ da so na koncu vsi naši ljudje že tam. Nastati mora nova struktura, v kateri bodo države članice močno zastopane," je sklenil.