c S

Javna razprava o predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi podaljšana do konca marca

22.03.2010 15:56 Ljubljana, 22. marca (STA) - Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) je za 14 dni podaljšalo javno razpravo o predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi in zavarovanju za dolgotrajno oskrbo, ki je v razpravo stopil 17. februarja. Pripombe na zakon bodo tako na ministrstvu prejemali predvidoma še do 31. marca.

Po predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi bodo imeli dolgotrajnejše pomoči potrebni ljudje na voljo več oblik takšne pomoči in tudi boljši dostop do nje. V domačem okolju naj bi ostali čim dlje, je ob vstopu predloga v javno razpravo povedal minister za delo Ivan Svetlik.

Po ocenah Evropske komisije bi bilo treba v Sloveniji v letošnjem letu zagotoviti dolgotrajno oskrbo za približno 60.000 ljudi. Vključeni so tisti, ki potrebujejo različen tedenski oziroma mesečni obseg pomoči. Na ministrstvu za delo ocenjujejo, da bi več kot štiri ure redne pomoči in podpore na teden potrebovalo približno 44.000 ljudi. To število pa bo v prihodnje skokovito naraščalo.

Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi uvaja novo obvezno zavarovanje. Vendar to ne bo pomenilo dodatne obremenitve dela, pač pa se bosta znižali prispevni stopnji za zdravstveno in za pokojninsko zavarovanje. V zakonu predlagatelji celovito urejajo dolgotrajno pomoč posamezniku, vključena pa so tudi vprašanja prehrane, umivanja, oblačenja in gibanja.

O predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi je sicer v sklopu z drugimi socialnimi zakoni danes razpravljal tudi ekonomsko-socialni svet.