c S

Računsko sodišče sistem pomoči ob naravnih nesrečah ocenilo kot neučinkovit

10.03.2010 09:26 Ljubljana, 10. marca (STA) - Računsko sodišče na podlagi revizije sistema zagotavljanja pomoči ob naravnih nesrečah, ki so se v Sloveniji zgodile v letih 2007 in 2008, ocenjuje, da bi bilo lahko področje urejeno še bolj učinkovito. Poleg tega bi po oceni državnih revizorjev lahko zagotovili boljšo osnovo za enakopravnejše obravnavanje oškodovancev v naravnih nesrečah.

Državni revizorji so revidirali vlado, ministrstvo za okolje in prostor, Upravo RS za zaščito in reševanje ter občine Bistrica ob Sotli, Brezovica, Destrnik, Ptuj, Šempeter-Vrtojba, pa še Rdeči križ Slovenije in Slovensko Karitas.

Presojali so učinkovitost pomoči ob naravnih nesrečah pri odpravljanju posledic naravnih nesreč do zagotovitve osnovnih pogojev za življenje, pri dodeljevanju proračunskih sredstev za izvedbo interventnih ukrepov za odpravo neposredne materialne škode na stvareh zaradi naravnih nesreč, učinkovitost programov odprave škode ter drugih ukrepov, povezanih z odpravo škode zaradi posledic naravnih nesreč.

Računsko sodišče je med drugim ocenilo, da sistem dodeljevanja sredstev za izvedbo interventnih ukrepov v revidiranem obdobju ni bil enoten in ni zagotovil enakopravne obravnave oškodovancev v vseh ali vsaj v vseh istovrstnih naravnih nesrečah.

Poleg tega dodeljevanje proračunskih sredstev v letu 2008 prek občin in obeh humanitarnih organizacij ni bilo dovolj učinkovito, ker so pomoč lahko prejeli tudi oškodovanci, katerih objekti niso bili uničeni ali močno poškodovani in ki niso bili eksistenčno ogroženi, nekateri oškodovanci pa so prejeli tako majhen znesek sredstev, da z njim ni bilo mogoče izvesti obnove poškodovane stvari.

Podrobnosti revizije bodo državni revizorji predstavili na današnji novinarski konferenci računskega sodišča.