c S

V Evropskem parlamentu predlog za podaljšanje porodniškega dopusta v EU

01.03.2010 07:37 Bruselj, 28. februarja (STA) - V Evropskem parlamentu je v obravnavi pobuda za izboljšanje standardov v EU na področju porodniškega dopusta. V skladu s predlogom, ki ga je ta teden obravnaval parlamentarni odbor za pravice žensk, naj bi porodniški dopust v uniji trajal najmanj 20 tednov. A v nekaterih članicah predlogu ostro nasprotujejo, češ da je predrag.

Zdaj porodniški dopust v EU znaša najmanj 14 tednov, lahko pa je seveda tudi daljši. Tako je tudi v Sloveniji, zato nova evropska zakonodaja, če bo sprejeta, na stanje v Sloveniji ne bo vplivala.

V Sloveniji obstajajo štiri vrste starševskega dopusta - porodniški in očetovski dopust, dopust za nego in varstvo otroka ter posvojiteljski dopust. Porodniški dopust traja 105 dni, bodoče matere pa ga morajo nastopiti 28 dni pred predvidenim datumom poroda. Dopust za nego in varstvo otroka, ki ga lahko izkoristita bodisi mati bodisi oče, se začne takoj po poteku porodniškega dopusta in praviloma traja 260 dni.

Evropska komisija je sicer predlagala, da bi obvezni porodniški dopust v uniji s 14 podaljšali na 18 tednov, poročevalka v Evropskem parlamentu, portugalska poslanka iz vrst socialistov Edite Estrela, pa predlaga 20 tednov dopusta.

Poleg tega predlaga uvedbo obveznega dvotedenskega očetovskega dopusta. Predlog vsebuje tudi določilo, da so delavke na porodniškem dopustu upravičene do polne plače. V skladu s predlogom žensk od začetka nosečnosti do vsaj šest mesecev po zaključku porodniškega dopusta ne bi smeli odpustiti.

V nekaterih članicah unije, na prvem mestu v Veliki Britaniji, predlogu nasprotujejo, saj po njihovi oceni v že tako težkih gospodarskih časih ustvarja nove finančne obremenitve. Da predlog prihaja v napačnem trenutku, menijo tudi nekateri evropski poslanci, ki opozarjajo, da bi z njim mladim ženskam lahko še otežili iskanje službe. Tudi Evropska komisija ocenjuje, da gre predlog evropske poslanke "nekoliko predaleč".

Evropski parlament bo o predlogu glasoval na marčnem zasedanju, nato pa bodo morale besedilo potrdili še članice EU. Če bo Svet EU besedilo predloga spremenil, kar je zelo verjetno, se bo predlog vrnil v obravnavo v parlament in ves postopek se lahko zavleče še za poldrugo leto, piše bruseljski spletni bilten EUobserver.

Evropska komisija sicer ta čas pripravlja tudi direktivo o starševskem dopustu.