c S

Bruselj v preiskavo treh pritožb nad Googlom

25.02.2010 07:45 Bruselj, 24. februarja (STA) - Evropska komisija je začela preiskavo v zvezi s pritožbami, ki so jih podala tri spletna podjetja zoper ameriškega spletnega velikana Google, so danes sporočili iz Bruslja. Omenjena podjetja Googlu po poročanju tujih tiskovnih agencij očitajo nepošteno poslovno prakso.

Kot so danes sporočili iz komisije, zaenkrat še niso sprožili uradne preiskave v tem primeru, so pa v skladu z običajno prakso o tem že obvestili družbo Google in jo tudi zaprosili za odziv. Več informacij zaenkrat ne nameravajo podati.

V Googlu trdijo, da niso storili nič narobe. Prepričani so, da bo komisija zadovoljna z njihovimi odgovori in bo ugotovila, da ni potrebno ukrepati.

Pritožbe so po navedbah Googla poslali britanska spletna stran za primerjavo cen Foundem, francoski spletni iskalnik po pravnih informacijah Ejustice.fr in evropska spletna trgovina Ciao, ki je v lasti Microsofta.

Prvi dve podjetji Googlu očitata, da je njuna specializirana iskalnika namenoma uvrščal nizko med rezultati iskanj. Ciao pa je bil po navedbah Googla dolgoleten uporabnik Googlove oglaševalske mreže Adsense, a se je nato po predlanskem prevzemu s strani Microsofta, Googlovega tekmeca, začel pritoževati v zvezi s sicer standardnimi pogodbenimi pogoji.

V Googlu pravijo, da si vedno prizadevajo, da na prvo mesto postavijo interese uporabnikov in partnerjev ter da na trgu tekmujejo pošteno.