c S

Po 3. marcu bodo iz registra izbrisane verske skupnosti brez ustanovnih podatkov

17.02.2010 10:33 Ljubljana, 17. februarja (STA) - Urad za verske skupnosti bo po 3. marcu iz registra verskih skupnosti izbrisal vse verske skupnosti, ki mu do takrat ne bodo predložile potrebnih temeljnih ustanovnih listin in podatkov. Tako namreč zahteva zakon o verski svobodi, ki je začel veljati 3. marca 2007.

Verske skupnosti morajo po omenjenem zakonu uradu za verske skupnosti podatke poslati v roku treh let od uveljavitve zakona o verski svobodi. Ker je zakon začel veljati 3. marca 2007, morajo tako to storiti do 3. marca letos.

Med podatki, ki jih zahteva zakon, so v zakonu navedeni odtis žiga, ki ga bo verska skupnost uporabljala v pravnem prometu, seznam s podatki zastopnikov verske skupnosti z njihovimi overjenimi podpisi, opis temeljev verovanja v slovenskem jeziku, temeljna verska besedila v integralnem besedilu in temeljni akt.

Na uradu za verske skupnosti po navedbah sekretarja urada Roberta Cajhna ocen o tem, koliko verskih skupnosti bi lahko bilo izbrisanih iz registra, nimajo, dodajajo pa, pa do 16. februarja 14 verskih skupnosti pri uradu ni izkazalo nobenega konkretnega interesa za doregistracijo.

Do omenjenega datuma je svojo obveznost izpolnilo 15 verskih skupnosti, 15 verskih skupnosti pa je izkoristilo uradovo možnost pomoči v tako imenovanem neformalnem postopku izpolnitve obveznosti, v katerem urad nudi verskim skupnosti informacije pri izpolnjevanju neformalne vloge, je pojasnil Cajhen. V register je sicer trenutno vpisanih 43 verskih skupnosti.

Verska skupnost, ki do omenjenega datuma ne bo predložila vseh potrebnih podatkov in bo zato izbrisana iz registra, bo z izbrisom izgubila tudi t.i. pravno osebnost. Slednje pomeni, da bo imela težave pri sklepanju pravnih poslov, s katerimi se praviloma zagotavljajo materialni pogoji za delovanje verskih skupnosti, kot so na primer zbiranje prispevkov, najem prostorov za versko dejavnost in podobno.

"Pravna osebnost v modernem pravu namreč očitno olajša delovanje verske skupnosti, katere članstvo preseže število, ko lahko vsak komunicira z vsakim," je za STA zapisal Cajhen.

Verske skupnosti, ki bodo iz registra izbrisane, pa bodo lahko kljub izbrisu ponovno zaprosile za vpis v register, vendar bodo morale uporabiti ime, ki se bo moralo razlikovati od imen drugih verskih skupnosti, vpisanih v register, in ne bo smelo biti zavajajoče. Zahteva bo morala izpolnjevati tudi vse ostale pogoje, ki jih določa zakon.