c S

Vlogo za legalizacijo orožja mogoče podati še danes

15.02.2010 12:14 Ljubljana, 15. februarja (STA) - Vlogo za legalizacijo orožja je na upravnih enotah mogoče podati še danes. Ministrstvo za notranje zadeve zato posameznike, ki posedujejo orožje brez ustrezne listine, ponovno poziva, naj podajo vlogo za legalizacijo. V okviru legalizacije je možna tudi predaja prepovedanega orožja policijski postaji.

Z uveljavitvijo novele zakona o orožju je 14. novembra lani začel teči trimesečni rok za izvedbo legalizacije orožja. Posamezniki lahko tako za svoje orožje pridobijo orožno listino. Ista novela pa določa tudi višjo kazen za posest ali nošenje orožja, za katerega uporabnik nima ustrezne dokumentacije. Globa znaša med 3000 in 5000 evri.

Upravne enote bodo ustrezne orožne listine izdale vsem vlagateljem vlog pod pogojem, da orožje ne izvira iz kaznivega dejanja. Lastniki orožja morajo biti polnoletni, zanesljivi ter morajo imeti opravljen zdravniški pregled in preizkus znanja o ravnanju z orožjem, navajajo na ministrstvu. Prav tako bodo morali uradnike prepričati, da bodo spoštovali javni red in mir.

V okviru legalizacije orožja pa je možna tudi predaja prepovedanega orožja policijski postaji ali upravni enoti. Gre denimo za avtomatsko, vojaško in eksplozivno orožje ter gospodarska razstreliva.

Tovrstno orožje je treba prijaviti pristojnim organom, da ga strokovno odstranijo in uničijo, so zapisali na ministrstvu za notranje zadeve, kjer obenem zatrjujejo, da v času legalizacije lastnikov ne bodo sankcionirali. Hkrati pozivajo vse, ki vedo za tovrstno orožje, da z njim ravnajo zelo previdno in o njem obvestijo policijo.