c S

Evropski parlament za okrepitev boja proti nasilju nad ženskami

15.02.2010 07:41 Strasbourg, 14. februarja (STA) - Evropski parlament je ta teden sprejel poročilo o enakosti spolov za leto 2009, v katerem poziva države članice k okrepitvi prizadevanj v boju proti nasilju nad ženskami. Evropski poslanci zahtevajo tudi ureditev vprašanja očetovskega dopusta na evropski ravni in spremembe zakonodaje o enakem plačilu.

Evropski parlament v poročilu med drugim poziva Evropsko komisijo, naj začne pripravljati predlog splošne direktive o preprečevanju in boju proti vsem oblikam nasilja nad ženskami, še zlasti proti trgovini z njimi. Parlamentarci tudi podpirajo predloge španskega predsedstva za začetek evropskega mandata za zaščito žrtev spolnega nasilja in vzpostavitev skupne telefonske številke za pomoč žrtvam po vsej uniji. Statistike kažejo, da je približno petina do četrtina odraslih žensk v EU žrtev fizičnega nasilja, več kot desetina pa žrtev spolnega nasilja.

Evropski parlament tudi vztraja, da morajo ženske imeti nadzor nad svojimi spolnimi in reproduktivnimi pravicami, zlasti prek enostavnega dostopa do kontracepcije in splava ter tudi z brezplačnim svetovanjem o splavu.

Evropski poslanci v poročilu še pozivajo devet članic unije, ki še niso ratificirale konvencije Sveta Evrope o ukrepanju proti trgovini z ljudmi, naj to nemudoma storijo.

Na ravni EU obstajata direktiva o porodniškem dopustu in direktiva o starševskem dopustu, še vedno pa ni zakonodaje s področja očetovskega dopusta. Letno poročilo parlamenta zato poziva komisijo, naj podpre vse ukrepe za očetovski dopust na evropski ravni, pri čemer parlamentarci menijo, da je treba porodniški dopust združiti z očetovskim, da bi bile ženske bolj zaščitene na trgu dela.

Države članice in socialni partnerji bi morali dati prednost temu, da bi ženske in moški bolj uravnoteženo zasedali odgovorne položaje v podjetjih in političnih organih, menijo evropski poslanci. Po njihovem mnenju bi morala sestava Evropske komisije bolj odražati raznolikost evropskega prebivalstva, tudi kar zadeva spol, zato članicam unije predlagajo, naj v prihodnje pri imenovanju kandidatov določijo po enega kandidata za vsak spol.

Evropski parlament se je še zavzel za to, da bi organi za enakost v državah članicah uvedli integriran pristop ter s tem izboljšali svoj odziv na primere večplastne diskriminacije pripadnic manjšin in njihovo obravnavo.