c S

Komisija toži Slovenijo zaradi dovoljenj za industrijske obrate

04.02.2010 13:27 Bruselj, 04. februarja (STA) - Evropska komisija je v ponedeljek na Sodišču EU vložila tožbo proti Sloveniji zaradi nespoštovanja evropske zakonodaje, ki ureja izdajanje novih ali obnovljenih dovoljenj za industrijske obrate, so danes za STA povedali v Bruslju. Tožba, sicer druga proti Sloveniji na področju okolja in tretja nasploh, je bila napovedana lani oktobra.

Evropska komisija se je 29. oktobra lani odločila, da bo proti Sloveniji in še petim drugim članicam EU - Danski, Grčiji, Nizozemski, Portugalski in Španiji - vložila tožbo na Sodišču EU, ker niso izdale novih ali obnovljenih dovoljenj za industrijske obrate, s katerim bi zmanjšale izpuste okolju škodljivih delcev.

Gre za direktivo o celovitem preprečevanju in nadzorovanju onesnaževanja (IPPC), katere cilj je preprečiti in nadzorovati industrijske izpuste v zrak, vodo in tla. V skladu z direktivo bi morale namreč države članice do 30. oktobra 2007 izdati nova dovoljenja ali ponovno preučiti in po potrebi obnoviti obstoječa dovoljenja za vse industrijske obrate, ki so začeli delovati pred 30. oktobrom 1999.

Slovenija pa bi morala izdati nova ali obnovljena dovoljenja za industrijske obrate, ki so začeli delovati do datuma njenega vstopa k EU, to je 1. maja 2004. Slovenija je prvi opomin zaradi dovoljenj za industrijske obrate prejela maja 2008. Drugi opomin je sledil decembra 2008.

To je druga tožba proti Sloveniji zaradi nespoštovanja okoljske zakonodaje in tretja na sploh od članstva države v EU. Prva tožba proti Sloveniji je bila vložena leta 2007, in sicer v povezavi z interoperabilnostjo železniškega omrežja, vendar jo je komisija pozneje umaknila, ker je Slovenija vmes svojo zakonodajo uskladila z evropsko.

Po drugi tožbi zaradi okoljske odgovornosti pa je bila Slovenija marca lani tudi prvič obsojena kršenja pravnega reda EU, in sicer ker direktive o okoljski odgovornosti ni v predpisanem roku ustrezno prenesla v svojo nacionalno zakonodajo.

Tožbo na Sodišču Evropske skupnosti proti državi članici večinoma vloži Evropska komisija, ki ima vlogo varuhinje pogodb EU, lahko pa to storijo tudi države članice druga proti drugi, a tudi ta postopek poteka pod okriljem komisije.

Tožba sicer še ne pomeni vselej tudi obsodbe države članice, vendar sodna statistika kaže, da je komisija večinoma uspešna tožeča stranka. Kot kažejo podatki v letnem poročilu sodišča, je leta 2007 komisiji uspelo doseči obsodbo države članice v 89 odstotkih vseh sodb - med 143 sodbami je bilo namreč 127 obsodb in 16 zavrnitev.