c S

DZ o širitvi režima nadzora nad blagom z dvojno rabo

27.01.2010 13:45 Ljubljana, 27. januarja (STA) - DZ po skrajšanem postopku obravnava predlog novele zakona o nadzoru izvoza blaga z dvojno rabo, s katero se v skladu z evropsko uredbo širi režim nadzora nad blagom in tehnologijami z dvojno rabo z izvoza tudi na posredniške storitve in tranzit. S spremembo zakona bo za izdajo dovoljenj ponovno pristojen en sam organ.

Omenjena uredba je po besedah ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika zavezujoča, zato je nujno potrebna določitev pristojnih nacionalnih organov in ustreznih sankcij. Po predlogu bo izdaja vseh dovoljenj v pristojnosti ministrstva za gospodarstvo.

Lahovnik je poudaril, da izvajanje zakona temelji na izdaji dovoljenj, ki jih izdaja medresorska komisija za nadzor izvoza blaga z dvojno rabo. Ta dovoljenja so varovalo, da Slovenija ne bo prispevala k širjenju orožja za množično uničevanje, hkrati pa bo slovenskim podjetjem omogočala dolgoročno mednarodno poslovanje z blagom, ki ima visoko dodano vrednost.

Pod pojmom blago z dvojno rabo se razume blago, programska oprema in tehnologija, ki se lahko uporablja v civilne in tudi vojaške namene.

V vseh poslanskih skupinah so predlogu novele zakona pritrjevali. Gre za posebno vrsto blaga, ki mora biti pri izvozu iz EU še posebej učinkovito nadzorovano, je dejal Vasja Klavora (DeSUS). Po besedah Bogdana Baroviča (SNS) pa gre za zelo pomemben zakon, ker morajo na podlagi njega igrati pomembno vlogo tudi obveščevalne službe.