c S

Predlog zakona o obveznem finančnem popustu na nova stanovanja

20.01.2010 16:00 Ljubljana, 20. januarja (STA) - SLS bo v DZ vložila predlog zakona o obveznem finančnem popustu na novo zgrajene stanovanjske enote zaradi gospodarske in finančne krize, ki naj bi zaščitil okoli 3000 kupcev novih stanovanj. Slednji krize ob podpisu kupoprodajne (pred)pogodbe v letih 2007 in 2008 v nobenem primeru niso mogli predvideti, je pojasnil poslanec SLS Franc Pukšič.

Pukšič je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril, da je država že iz socialnega vidika dolžna ustrezno ukrepati in zaščititi državljane, "sploh ker gre za mlade družine, ki so si dom šele začele ustvarjati in imajo pred seboj še dolgo življenjsko pot".

V SLS opozarjajo, da so nekateri od teh kupcev izgubili zaposlitev ali pa jim je bil zaradi krize zmanjšan osebni dohodek, izkušnje pa kažejo, tako SLS, da investitorji oz. prodajalci novih stanovanj, ki so prejeli delno ali celotno kupnino, niso pripravljeni na vračilo vnaprej vplačanih zneskov, ne priznavajo niti ustrezne valorizacije niti pripadajočih obresti, temveč vztrajajo pri pogodbah, ki so jih sklenili pravzaprav na vrhuncu slovenskega nepremičninskega balona.

Predlog zakona določa, da mora investitor oz. prodajalec pri dokončnem plačilu prej omenjenim kupcem priznati popust v višini statistično ugotovljenega povprečnega znižanja cen stanovanj v Sloveniji od dneva sklenitve pogodbe do dneva izročitve nepremičnine. Za stanovanja, izročena v letu 2009, so prodajalci kupcem dolžni obračunati popust in vrniti preveč vplačani znesek. Če pa prodajalec ob prevzemu novega stanovanja s strani kupca in pri dokončnem plačilu ne bo priznal popusta, mora kupcu vrniti aro oziroma predplačana sredstva z zakonitimi zamudnimi obrestmi od dneva vplačila dalje.

"Predlog zakona v osnovi preprečuje, da bi bili ob spremembi razmer na trgu nepremičnin oškodovani samo kupci, medtem ko investitor iz tega kuje dobičke, do katerih ni upravičen. Predlagani zakon bo imel pozitivne učinke tako na kupce, ki bodo vseeno prišli do stanovanj, kot za investitorje, ki bodo zaradi več prodanih stanovanj občutno povečali likvidnost in tako lažje poplačali podizvajalce in vračali bančna posojila," je dejal Pukšič.