c S

DZ omejil podaljševanje pogodb za določen čas kulturnim delavcem

12.01.2010 08:00 Ljubljana, 11. januarja (STA) - Poslanke in poslanci so z 49 glasovi za in šestimi proti sprejeli novelo zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo, s katero se preprečuje možnost zlorab pri veriženju pogodb za določen čas. Kulturni delavci v javnem sektorju bodo odslej pogodbo za določen čas za isto delo lahko sklenili največ trikrat.

Kot je ob današnji razpravi pojasnila ministrica za kulturo Majda Širca, je pomembnejši razlog za spremembo krovnega zakona v kulturi opomin evropske komisije, da je treba zakon uskladiti z evropsko direktivo ter preprečiti možnost zlorab na področju veriženja pogodb za določen čas. Sedanji zakon namreč dopušča neomejeno ponavljanje zaposlitev za določen čas, je pojasnila ministrica.

S spremembo pa se uvaja sklenitev delovnega razmerja za isto delo za istega javnega uslužbenca na skupno največ trikrat. Ministrica je še pojasnila, da je v javnem sektorju na področju kulture za določen čas zaposlenih najmanj 350 javnih uslužbencev, velika večina na podlagi določb zakona o delovnih razmerjih, okoli 40 pa na podlagi zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo. Pri tem so ugotovili vsaj šest primerov, ko se zaposlitev že ponavlja.

Predlog po besedah ministrice prinaša še druge pomembne spremembe. Tako med drugim uvaja prepoved odtujitve javne kulturne infrastrukture za obdobje tridesetih let, s čimer se nove lastnike zaveže, da v tem obdobju infrastrukture ne prodajo. Poleg tega bodo kulturna društva lažje pridobila status društev, ki delujejo v javnem interesu.

Ministrica je še izpostavila, da bodo v skladu s predlogom starejši samozaposleni v kulturi lahko pridobili pravico do plačila prispevkov za socialno varnost na bolj enostaven in pravičen način. Predlog pa tudi poenostavlja postopek za registracijo samozaposlenih v kulturi in vpis v razvid.

Novela zakona prinaša tudi novosti na področju javnih razpisov za sofinanciranje kulturnih programov. Predlagana je izdaja posamičnih odločb ter posamičnih sklepov.

V poslanski skupini SDS so predlagali dopolnilo, po katerem bi se smelo delovno razmerje za določen čas z isto osebo skleniti največ petkrat, in ne le trikrat, a je poslanska večina takšen predlog zavrnila.