c S

Ustavno sodišče pritrdilo voznikom pri glede delovnega časa

06.01.2010 07:24 Ljubljana/Maribor, 05. januarja (STA) - Ureditev, da se mobilnim delavcem, ki opravljajo prevoz potnikov v linijskem prevozu, krajšem od 50 km, odmori in čas razpoložljivosti ne vštevajo v delovni čas, je v neskladju z ustavo, je ugotovilo ustavno sodišče. S tem je pritrdilo sindikatu Veolia Transport KNSS Neodvisnost, ki je tudi zaradi te problematike leta 2007 že opozorilno stavkal.

Zakon o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev ter o zapisovalni opremi v cestnih prevozih je v neskladju z ustavo, ker je odmore in čas razpoložljivosti za mobilne delavce, ki opravljajo prevoze potnikov v linijskih prevozih, krajših od 50 kilometrov, uredil drugače kot za druge delavce, za katere velja ureditev delovnega časa po zakonu o delovnih razmerjih. Zakon je s tem te delavce postavil v slabši položaj, je v obrazložitvi svoje odločitve s 16. decembra zapisalo ustavno sodišče.

DZ mora neskladnost odpraviti v enem letu od objave odločitve sodišča v uradnem listu.

Ustavno sodišče pa se ni odločilo za razveljavitev te ureditve, saj da so mobilni delavci, ki opravljajo prevoze potnikov v linijskih prevozih, krajših od 50 kilometrov, posebna skupina delavcev, katerih pravic zaradi narave dejavnosti, ki jo opravljajo, kljub ugotovljeni protiustavnosti ni mogoče v celoti urediti v zakonu o delovnih razmerjih. Razveljavitev izpodbijane ureditve bi namreč pomenila takojšnjo uveljavitev določb zakona o delovnih razmerjih za te delavce, ki ni prilagojena naravi njihovega poklica, kar bi lahko ogrozilo varnost v cestnem prometu.

"Z odločitvijo ustavnega sodišča smo zadovoljni, a bo treba delodajalce še naprej opozarjati na te stvari," je za STA dejal predsednik sindikata Neodvisnost v družbi Veolia Dušan Vidovič. Po njegovih besedah je čas razpoložljivosti trenutno plačan v višino okoli evra na uro. "Ustavno sodišče je pritrdilo, da je to naš delovni čas, da je to naše delo in mora biti plačano in priznano," je dodal. Pri Veolii te določbe zadevajo okoli 400 voznikov.

Sindikat je v letu 2007 izvedel opozorilno stavko, poleg višjih urnih postavk pa se je spor vrtel tudi okoli vštevanja časa razpoložljivosti v polni delovni čas.

V družbi sicer trenutno potekajo pogajanja za obnovo podjetniške kolektivne pogodbe, ki je prenehala veljati konec lanskega leta.