c S

Madrid kritizira katalonskega predsednika zaradi "slovenske poti"

10.12.2018 16:00 Madrid, 10. decembra (STA) - Španska vlada je danes kritizirala katalonskega predsednika Quim Torra, ker je Katalonce pozval, naj uberejo podobno pot v neodvisnost, kot jo je Slovenija. "Očitno je pozabil na številne mrtve in ranjene v Sloveniji," je izjavila uradna govorka vlade v Madridu Isabel Calaa, sicer ministrica za izobraževanje.

Torra, ki se je prejšnji teden mudil v Ljubljani, je v soboto v govoru v Bruslju pozval Katalonce, naj sledijo slovenskemu vzoru na njihovi poti v neodvisnost. "Kataloncev ni strah. Ne bodo nas prestrašili. Ni oziranja nazaj na poti v svobodo," je dejal.

"Slovenci so se odločili, da gredo naprej z vsemi posledicami. Bodimo kot oni in bodimo pripravljeni na vse, da bi živeli svobodno," je po poročanju francoske tiskovne agencije dejal Torra.

A uradna predstavnica španske vlade Isabel Calaa je te besede označila za obžalovanja vredne. Spomnila je, da se je Slovenija leta 1991 od Jugoslavije osamosvojila z vojno, v kateri je padlo več žrtev, več sto ljudi pa je bilo ranjenih.

Nakazala je, da gre s podobnim scenarijem računati tudi v katalonskem primeru. Kot je dejala, katalonska vlada "zelo dobro ve, da če bo prišlo do kršitve zakonodaje, bo španska vlada ukrepala".

Tudi španski zunanji minister Josep Borrell je bil kritičen do izjav Torre. Ocenil je, da katalonski predsednik s tovrstnimi izjavami "poziva k uporu", še poroča AFP.

Katalonski parlament je oktobra lani po referendumu, ki ga je španska vlada prepovedala in ga je zaznamovalo nasilje, že razglasil neodvisnost Katalonije. Vendar tega dejanja ni priznal nihče.

Španske oblasti so nato zaradi razglasitve neodvisnosti, ki da je šla v nasprotju s špansko ustavo, obtožile 18 katalonskih voditeljev s tedanjim predsednikom Carlesom Puigdemontom na čelu. Zaradi upora in zlorabe javnih sredstev tožilstvo za njih zahteva do 25 let zapora. Sojenja se še niso začela; naj bi se v začetku prihodnjega leta.