c S

EU vztraja, da se ne bo znova pogajala o dogovoru o brexitu

10.12.2018 14:56 Bruselj, 10. decembra (STA) - Evropska unija je Veliki Britaniji ponudila "najboljši in edini možen" dogovor o brexitu in se o njem ne bo znova pogajala, je danes poudarila Evropska komisija, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Naše stališče se ni spremenilo in kar zadeva nas, bo Združeno kraljestvo zapustilo Evropsko unijo 29. marca 2019," je novinarjem povedala tiskovna predstavnica komisije Mina Andreeva.

Kot je dejala, je na mizi dogovor, ki ga je sedemindvajsterica potrdila na vrhu 25. novembra. "Kot je dejal predsednik komisije Jean-Claude Juncker, je ta dogovor najboljši in edini možen. Ne bomo se znova pogajali," je poudarila.

Andreeva je dejala še, da današnja odločitev Sodišča EU, da se Velika Britanija so 29. marca prihodnje leto še lahko enostransko odloči, da ne bo izstopila iz povezave, ne bo vplivala na pogajalska stališča unije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Otoku so se pozivi k ponovnim pogajanjem o dogovoru o brexitu okrepili, ko je postalo jasno, da premierka Theresa May zanj ne bo dobila podpore v britanskem parlamentu. Ta naj bi o dogovoru po prvotnih načrtih glasoval v torek zvečer, a britanski mediji poročajo, da bo glasovanje preloženo. Mayeva, ki je danes dopoldne sklicala nujno telefonsko sejo vlade, naj bi ob 16.30 po srednjeevropskem času nagovorila parlament.