c S

Macron s predstavniki politike in gospodarstva o odgovoru na krizo

10.12.2018 11:58 Pariz, 10. decembra (STA) - Francoski predsednik Emmanuel Macron se je po tretjem tednu protivladnih protestov t. i. rumenih jopičev danes v Elizejski palači sestal s predstavniki politike, podjetij, sindikatov in lokalnih oblasti, da bi našel izhod iz krize. Zvečer bo nato z morebitnimi ukrepi v televizijskem nagovoru seznanil državljane.

Macron se je v skladu z napovedmi dopoldne sestal s 37 ljudmi, med katerimi so tudi premier Edouard Philippe in 12 članov vlade, pa tudi predsednik senata Gerard Larcher, predsednik narodne skupščine Richard Ferrand, vodje reprezentativnih zvez sindikatov in delodajalskih združenj ter predstavniki lokalnih oblasti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik bo predstavil "konkretne in takojšnje ukrepe" je zagotovila ministrica za delo Muriel Penicaud. Že v nedeljo je sicer zavrnila zvišanje minimalne plače, saj bi veliko podjetij bankrotiralo ali pa bi zvišala cene, da ljudje tega ne bi mogli plačevati.

Ukrepe bo Macron ob 20. uri predstavil še javnosti. Tako bo prekinil več kot teden dni dolg molk o protestih rumenih jopičev.

Macron je pogovore sklical po skoraj mesecu dni protestov rumenih jopičev, ki se jih je v soboto po državi udeležilo 136.000 ljudi, znova pa jih je zaznamovalo nasilje. Pridržali so 1200 protestnikov, okoli 170 ljudi je bilo ranjenih.

Premier Philippe je v nedeljo ocenil, da je napočil čas za dialog in da je treba znova stkati nacionalno enotnost.