c S

Za potrditev novega pravosodnega ministra ZDA ključno vprašanje Muellerjeva preiskava

10.12.2018 09:33 Washington, 10. decembra (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump je konec preteklega tedna naznanil štiri pomembne menjave v svoji vladi, od katerih je najpomembnejše imenovanje Williama Barra na položaj pravosodnega ministra. Za demokrate in tudi nekatere republikance je ključno vprašanje neovirano nadaljevanje preiskave ruske afere.

Barr je že bil pravosodni minister med letoma 1991 in 1993 pri nedavno preminulem predsedniku Georgu Bushu starejšemu.

Glede na Trumpov odnos do preiskave posebnega tožilca Roberta Muellerja, ki je sedaj v fazi ugotavljanja, kdo vse iz njegove predsedniške kampanje leta 2016 je sodeloval z Rusi pri nagajanju demokratki Hillary Clinton, je izbira Barra presenetljiva. Glede na nekatere Barrove izjave pa ni.

Trump je bil neprijetno presenečen, ko se je Jeff Sessions kmalu po potrditvi na položaj pravosodnega ministra izločil iz vseh zadev okrog preiskave ruskega vpletanja v volitve, ki jo je takrat vodil še tedanji direktor FBI James Comey. Za rusko afero je bil potem odgovoren Sessionsov namestnik Rod Rosenstein.

Trump ga je izkoristil za utemeljitev odpustitve Comeyja, češ da si je med preiskavo elektronske pošte demokratke Hillary Clinton leta 2016 privoščil preveč javnih kritik demokratke. Temu seveda v Washingtonu ni verjel nihče, Rosensteinu pa politično in pravno ni preostalo nič drugega, kot da imenuje posebnega preiskovalca ruske afere, ki bo deloval neodvisno od politike.

Zaradi odpustitve Comeyja je namreč na predsednika padel sum, da nekaj skriva in skuša ovirati preiskavo. Trump je začel napadati preiskavo v javnosti, posebej neizprosen pa je bil do Sessionsa, ki ga je krivil, da je s svojo izločitvijo iz preiskave povzročil vse težave. Do letošnjih vmesnih volitev novembra Sessionsa ni upal odstaviti. Potem ko so republikanci povečali večino v senatu, pa ga je prisilil v odstop.

Nemudoma je na položaj vršilca dolžnosti pravosodnega ministra imenoval svojega podpornika Matta Whittakerja, kar je razburilo tudi senatne republikance in nekateri od njih so vložili predlog zakona za zaščito Muellerjeve preiskave, ki pa ga je vodja večine Mitch McConnell dal v predal z zagotovilom, da Trump ne bo predčasno ustavil preiskave.

Trump je imenovanje Barra naznanil v petek, na dan, ko je Mueller skupaj z zveznim tožilstvom New Yorka podal tri sodne vloge glede sodelovanja s preiskavo nekdanjega Trumpovega odvetnika Michaela Cohena in laganja preiskovalcem s strani nekdanjega šefa Trumpove kampanje Paula Manaforta.

Vloge so pokazale, da je Muellerjeva preiskava globoko v iskanju ameriških sodelavcev v ruskih prizadevanjih za vplivanje na izid volitev, obenem pa so vzpostavile prvo povezavo predsednika s kaznivim dejanjem - plačilom pornografski igralki Stormy Daniels in fotomodelu Karen McDougall za molk o spolnem razmerju s Trumpom pred volitvami.

V pravosodnem ministrstvu so si po imenovanju Barra oddahnili, ker ne gre za Trumpovega podpornika dvomljivih kvalifikacij, kot je Whittaker, demokrate pa skrbijo pretekle Barrove izjave glede Muellerjeve preiskave.

68-letni Barr je spoštovan konservativni pravnik, ki je po letu 1993 služil denar v zasebnem sektorju. Bil je glavni pravnik in izvršni podpredsednik korporacije GTE in kasneje, ko je Verizon prevzel GTE, zasedal enak položaj pri Verizonu. Nazadnje je delal pri zasebni pravniški firmi Kirkland & Ellis, kjer je svetoval podjetjem glede vladnih regulacij.

Republikanec Lindsey Graham iz Južne Karoline, ki januarja prevzema vodenja senatnega odbora za pravosodje, je izjavil, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, za hitro potrditev Barra na položaj. Republikanci imajo večino in težav ne bo, čeprav bo moral Barr dati zagotovila, da ne bo oviral Muellerja. "Želim zagotovila, da bodo tožilske odločitve v ministrstvu ostale politično neodvisne," je izjavila republikanka iz Maina Susan Collins, podobno tudi njen kolega iz Kansasa Jerry Moran in drugi.

Demokrati so bili še bolj jasni, čeprav njihov glas ne šteje. "Mora se zavezati podpori Muellerjevi preiskavi in ji dovoliti, da sledi dejstvom," je dejala vodilna demokratka v odboru za pravosodje Dianne Feinstein.

"Pred potrditvijo mora splezati na strm hrib. V senatu se mora pod prisego zavezati, da ne bo oviral Muellerja in da bo dovolil objavo njegovega poročila na koncu preiskave," je dejal vodja senatnih demokratov Charles Schumer iz New Yorka.

Demokrate med drugim skrbi, da je lani za New York Times menil, da bi bila preiskava poslov okrog dovoljenja za prodajo ameriškega proizvajalca urana ruskemu podjetju v času, ko je State Department vodila Clintonova, bolj smiselna kot preiskava morebitnega sodelovanja Trumpove kampanje z Rusi.

Za Washington Post je lani dejal, da bi rad videl politično bolj uravnoteženo ekipo Muellerjevih tožilcev. Slednji je sicer republikanec, med tožilci pa so tudi taki, ki so v preteklosti namenjali denar za demokratske politične kandidate. Barr je tudi izrazil razumevanje, da je Trump odpustil Comeya.

Po drugi strani naj bi bil Rosenstein naravnost vzhičen nad izbiro Barra, ki ga ima za poštenega institucionalista, vesel je tudi Sessions in tudi Comey ni imel žal besede. Dejal je, da Barra zelo spoštuje, ker je bil nadarjen in dober pravosodni minister, ki ga skrbi integriteta ministrstva.