c S

Timmermans potrjen za vodilnega kandidata evropskih socialdemokratov

10.12.2018 07:05 Lizbona, 08. decembra (STA) - Evropski socialdemokrati (PES) so danes bivšega nizozemskega zunanjega ministra Fransa Timmermansa potrdili za vodilnega kandidata, t. i. spitzenkandidata, za volitve v Evropski parlament maja prihodnje leto. Okoli tisoč delegatov ga je na kongresu PES v portugalskem glavnem mestu Lizbona izbralo z aklamacijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

57-letni Timmermans je podpredsednik trenutne Evropske komisije in namerava na čelu nje zamenjati sedanjega predsednika, Luksemburžana Jean-Claudea Junckerja.

Eden od njegovih tekmecev za ta položaj bo politik nemške socialne unije (CSU) Manfred Weber, ki namerava mesto predsednika Evropske komisije osvojiti v imenu Evropske ljudske stranke (EPP).

Timmermans je danes v Lizboni pozval Veliko Britanijo, da spremeni svoje stališče glede odhoda iz Evropske unije in ostane v povezavi.

"Kar se mene tiče, je Združeno kraljestvo več kot dobrodošlo, da ostane," je dejal. Ob tem ko je neposredno naslovil Veliko Britanijo, je še dejal, da "v Evropi obstaja politična družina, ki si želi, da bi ostali, prosim, razmislite o tem".