c S

V Beogradu več tisoč protestnikov proti političnemu nasilju v državi

10.12.2018 07:09 Beograd, 09. decembra (STA) - V srbski prestolnici Beograd se je v soboto zvečer zbralo več tisoč ljudi, ki so na mirnem protestu izrazili nasprotovanje političnemu nasilju v državi, potem ko je bil konec novembra v mestu Kruševac na jugu države tarča napada opozicijski politik, vodja Levice Srbije Borko Stefanović, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Protestni pohod pod naslovom Stop krvavim srajcam se je ustavil pred parlamentom in poslopjem srbske radiotelevizije.

Udeležil se ga je tudi Stefanović, eden od ustanoviteljev opozicijske Zveze za Srbijo, ki je dejal, da želijo boljšo državo, da bi ljudje živeli bolje in mladi ne bi odhajali iz države. Napovedal je nadaljevanje protestov.

Stefanoviča je 23. novembra v Kruševcu napadla v črno oblečena skupina moških, ki so se nanj spravili z železno palico. Pri tem je utrpel lažje poškodbe.

Storilce so sicer kmalu prijeli, a vodje opozicije trdijo, da je bila v napad vpletena vladajoča Srbska napredna stranka srbskega predsednika Aleksandra Vučića, kar slednja zanika. Opozicija Vučića obtožuje avtokratskega vladanja, njegovo stranko pa korupcije, poroča agencija Reuters.