c S

Francija pozvala Trumpa, naj se ne vmešava v notranjo politiko

10.12.2018 07:22 Pariz, 09. decembra (STA) - Francoska vlada je danes pozvala ameriškega predsednika Donalda Trumpa, naj se ne vmešava v francosko notranjo politiko, potem ko je ta na Twitterju komentiral nasilne proteste t. i. rumenih jopičev v Franciji in napadel pariški podnebni sporazum. Proti Trumpovim opazkam so se poleg tega kritično odzvali tudi nekateri francoski politiki.

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je za francosko televizijo LCI dejal, da Francija ne komentira ameriške notranje politike in zato enako pričakuje tudi od Washingtona, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je še dejal, oba s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom Trumpu sporočata: "Pustite naš narod."

Na Trumpove opazke so se kritično odzvali tudi drugi francoski politiki. "Ne žali moje države starec," je med drugim ameriškega predsednika v tvitu opozoril Joachim Son-Forget iz Macronove stranke in ga označil za senilnega.

Trump se je v soboto obregnil ob nasilne proteste v Franciji in na Twitterju menil, da so ti "zelo žalostni". Francosko vlado je ob tem pozval, naj sledi vzoru ZDA in odstopi od "smešnega in izredno dragega" pariškega podnebnega sporazuma iz leta 2015 in "denar vrne ljudem v obliki nižjih davkov". K temu je pozval, čeprav francoski protestniki ne protestirajo proti podnebnemu sporazumu.

Protesti t. i. rumenih jopičev, ki v Franciji potekajo že od sredine prejšnjega meseca, so se v minulih tednih močno zaostrili. V soboto se je protestov po vsej državi udeležilo okoli 136.000 ljudi, od tega 10.000 v Parizu. Po navedbah notranjega ministrstva so na ta dan po vsej državi prijeli 1723 protestnikov, od katerih so jih pridržali 1220.

Francoski premier Edouard Philippe je po četrti soboti nasilnih protivladnih protestov nato ocenil, da je napočil čas za dialog in da je treba znova stkati nacionalno enotnost. Napovedal je tudi, da bo predsednik Macron prihodnji teden predstavil ukrepe za dialog.

Proteste so v sredini prejšnjega meseca najprej sprožile visoke cene goriva. Vlada je sicer kasneje upoštevala zahteve protestnikov in sporočila, da država v prihodnjem letu ne bo zvišala trošarin na gorivo, kot je bilo prvotno načrtovano. Precej raznorodni protestniki so nato kljub temu svoje zahteve razširili, tako da sedaj protestirajo proti visokim stroškom življenja in gospodarskim reformam predsednika Macrona, ki po njihovem mnenju koristijo samo podjetjem.