c S

Odbor DZ o interventnem odvozu odpadne embalaže

10.12.2018 07:39 Ljubljana, 10. decembra (STA) - Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor bo danes obravnaval predlog zakona o interventnih ukrepih pri ravnanju s komunalno odpadno embalažo in z odpadnimi nagrobnimi svečami. Vlada želi z zakonom rešiti problematiko nakopičene odpadne embalaže in sveč.

Predlog zakona predvideva, da bo ministrstvo za okolje in prostor izbralo izvajalce, ki bodo embalažo, ki je je nakopičila zbirnih centrih, odpeljali in obdelali.

Po predlogu bodo izvajalci za odvoz in obdelavo embalaže dobili do 120 evrov na tono, za odvoz in obdelavo sveč pa do 200 evrov na tono. Predvideno je, da bo država od družb za ravnanje z odpadki oz. nosilcev skupnega načrta za ravnanje z odpadnimi svečami, ki v preteklosti niso izpolnili svojih obveznosti, zahtevala vračilo stroškov interventnega odvoza.

Ministrstvo je predlog interventnega zakona, ki ga DZ obravnava po nujnem postopku, pripravilo, med drugim ker nakopičena embalaža predstavlja veliko tveganje za zdravje ljudi in okolje ter povečuje požarno ogroženost. Večina družb za ravnanje z odpadno embalažo je po navedbah ministrstva v zadnjih mesecih povsem ustavila prevzem te embalaže, tako da so zmogljivosti v nekaterih centrih že presežene.

Kot je ob sprejemu predloga zakona na vladi dejal okoljski minister Jure Leben, se v javnosti pojavljajo pomisleki glede tega, da bo država vsaj poskušala izterjati denar nazaj od podjetij, ki so zadolžena za urejanje področja odpadne embalaže. Pojavljajo se tudi vprašanja o primernosti cene odvoza embalaže.

Glede slednjega je minister povedal, da so na ministrstvu, ko so pripravljali rešitve, pridobili več informativnih ponudb, ki so bile veliko cenejše od 120 evrov, nato pa so, ko so javno povedali, da bodo zagotovili še dodaten denar in zadeve urejali tudi z uredbo, cene poskočile.