c S

Ayers odklonil položaj vodje kabineta Bele hiše

10.12.2018 07:40 Washington, 10. decembra (STA) - Nick Ayers, ki ga je ameriški predsednik Donald Trump želel imenovati za vodjo svojega kabineta, je čast odklonil in napovedal tudi slovo od Washingtona. Ayers trenutno vodi kabinet ameriškega podpredsednika Mika Pencea.

Trump je v soboto napovedal, da se šef kabineta Bele hiše, general John Kelly do konca leta poslavlja s položaja, za njegovega naslednika pa je bil predviden dobro povezan politični operativec republikanske stranke Ayers. V nedeljo je presenetljivo sporočil, da položaja ne bo sprejel, ampak se bo vrnil v domačo državo Georgio, kjer bo vodil politični odbor za Trumpovo ponovno izvolitev leta 2020.

Uradni razlog za to, da Ayers ne bo sprejel položaja, je ta, da se s Trumpom nista mogla dogovoriti, koliko časa bi ostal na položaju. Ayers naj bi bil pripravljen delati le do pomladi 2019, ker ima majhne otroke, Trump pa je želel, da bi ostal vsaj do konca leta 2020.

Trump mora sedaj najti novega kandidata. Kot možna sta se omenjala finančni minister Steven Mnuchin in trgovinski predstavnik ZDA Robert Lighthizer, ki pa bi raje ostala tam, kjer sta. Trump bo morda iskal tudi med republikanskimi kongresniki, ki so mu izkazovali zvestobo.

Morda pa bo položaj tretjega šefa kabineta Trumpove Bele hiše po Riensu Priebusu in Kellyju dobil celo Matt Whittaker, ki je trenutno vršilec dolžnosti pravosodnega ministra ZDA.