c S

O brexitu danes tudi Sodišče EU

10.12.2018 07:48 Sodišče Evropske unije naj bi danes objavilo odločitev glede vprašanja, ali Velika Britanija še lahko enostransko ustavi brexit. Prejšnji teden je pravobranilec objavil mnenje, da ima to pravico vse do zaključka dveletnega procesa. Britanski poslanci bodo medtem nadaljevali razpravo o dogovoru o ločitvi od EU, ki ga je vlada sklenila novembra.

Sodišče EU pogosto sledi mnenju, ki ga pripravi pravobranilec. In generalni pravobranilec Sodišča EU Manuel Campos Sanchez-Bordona je prejšnji torek objavil mnenje, da se Velika Britanija še vedno lahko enostransko odloči in umakne napoved odhoda iz EU. Ta možnost je na voljo, dokler postopek o ločitvenem dogovoru ni formalno zaključen.

Pravobranilec je Sodišču EU tako predlagal, da za 50. člen Pogodbe o Evropski uniji (PEU) ugotovi, da dovoljuje enostranski umik obvestila o nameravanem umiku iz EU. V skladu z določili tega člena se namreč formalno sprožijo postopki za prenehanje članstva v EU, ki traja dve leti. Velika Britanija ga je sprožila 29. marca lani, zaključila pa naj bi ga 29. marca prihodnje leto.

Pobudo za presojanje o tem vprašanju je na škotsko sodišče skupaj z drugimi poslanskimi kolegi vložil škotski poslanec Andy Wightman. Zadeva je pred Sodišče EU prišla v začetku oktobra, v Luxembourgu pa so se odločili za pospešeno proceduro, da bi dosegli odločitev še pred 29. marcem 2019, torej pred predvidenim brexitom.

V britanskem parlamentu se bo medtem po tridnevnem premoru preko konca tedna nadaljevala razprava o dogovoru o brexitu, ki ga je vlada premierke Therese May z EU sklenila 13. novembra. O predlaganem dogovoru bodo britanski poslanci glasovali predvidoma v torek, zaenkrat pa vse kaže, da ne bo dobil dovolj podpore.

V tem primeru bi lahko padla vlada Mayeve, Velika Britanija pa bi bila že nevarno blizu brexitu brez dogovora. To pa bi lahko državo pahnilo ne le v politično krizo, ampak tudi v recesijo, po oceni centralne banke celo hujšo, kot je bila zadnja finančna kriza.

Luxembourg/London, 10. decembra (STA)
Foto: STA