c S

V skladu z zakonom do zdaj urejenih 168 prikritih vojnih grobišč

07.12.2018 07:20 Ljubljana, 06. decembra (STA) - Vlada je sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje Jožeta Tanka (SDS) v zvezi z izvajanjem zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev. V skladu z zakonom je bilo do zdaj urejenih 168 prikritih vojnih grobišč in sondiranih 169 grobišč, je razvidno iz odgovora. Vse preiskave pobojev so bile do zdaj zaključene v predkazenskem postopku.

Poleg tega je bil v skladu z zakonom o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev opravljen prekop posmrtnih ostankov žrtev iz 36 prikritih vojnih grobišč ter pregled in sanitarni iznos človeških posmrtnih ostankov iz 22 kraških jam in brezen, je v odgovoru poslancu navedla vlada.

Tanka je namreč zanimalo, koliko grobišč je bilo v skladu z zakonom že identificiranih, za koliko oseb je bilo do zdaj ugotovljeno, da ležijo v teh grobiščih in ali je bil za njih do zdaj začet ali izveden prekop.

V obdobju 2015-2017 je bil opravljen prekop 1974 oseb, za tekoče leto še ni podatka. Kot je poudarila vlada, komisija vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč načeloma izvaja prekope posmrtnih ostankov žrtev iz vrst slovenskega in romskega prebivalstva.

Na vprašanje, ali policija in državno tožilstvo preiskujeta vzroke smrti in odgovorne za smrt oseb v teh grobiščih ter koliko takšnih postopkov je bilo do danes začetih in koliko ustavljenih, je vlada odgovorila, da policija kazniva dejanja oziroma sume storitve kaznivih dejanj povezanih s prikritimi grobišči preiskuje že od leta 1989.

Po sprejemu zakona leta 2015, se metodologija dela po navedbah vlade ni spremenila, na novo je bilo urejeno le vzorčenje in oprava analiz DNK zaradi možnosti identifikacij žrtev.

Policija je od leta 1991 po policijskih upravah obravnavala 243 zadev, povezanih s povojnimi poboji, prikritimi grobišči ali posameznimi osebami, ki bi lahko bile povezane s temi kaznivimi dejanji.

Poleg tega policija sodeluje pri vseh izvedenih sondiranjih in prekopih, ki jih izvaja komisija na podlagi zakona. Od začetka preiskovanja kaznivih dejanj, povezanih s povojnimi poboji in prikritimi grobišči, so bile vse preiskave zaključene že v fazi predkazenskega postopka, je zapisano v odgovoru.