c S

V zagrebški nadškofiji afera zaradi obtožb o spolnih zlorabah

07.12.2018 07:20 Zagreb, 06. decembra (STA) - Zagrebška nadškofija je sprožila preiskavo zaradi trditev 41-letnega modnega oblikovalca Marina Sovarja, ki je dva duhovnika obtožil spolnega nadlegovanja in poskusa posilstva leta 2005. Sovar naj bi bil pred leti, ko je želel postati duhovnik, žrtev starejših duhovnikov, ki imata visoka položaja v katoliški cerkvi na Hrvaškem.

Sovar je svojo zgodbo predstavil v zagrebškem tedniku Globus, v sredo pa jo je ponovil tudi na medškofijskem cerkvenem sodišču v Zagrebu. Povedal je, da se je težko odločil za javne obtožbe, saj je predavatelj na eni izmed zagrebških fakultet in ima otroka. A se ni mogel spraviti z obremenjujočimi dogodki iz preteklosti.

Diplomirani grafik in modni oblikovalec Sovar je za Globus povedal, da je bil pred leti žrtev spolnega nasilja predstojnika enega izmed samostanov na severu Hrvaške, v katerem je živel kot podnajemnik, medtem ko je delal in čakal, da bi se odprlo mesto v semenišču.

Kot je povedal, ga je predstojnik nekega večera nenadoma objel in poskusil poljubiti, a se je uspel odmakniti. Zatem se je njun odnos poslabšal, čez nekaj časa pa je predstojnik Sovarju povedal, da ga želi spoznati "nek profesor", ki je na visokem položaju v katoliški cerkvi v Zagrebu in naj bi bil navdušen nad oblekami, ki jih je Sovar šival za duhovnike.

Visok cerkveni dostojanstvenik iz Zagreba je nato povabil Sovarja na praznovanje svojega goda. Med dogodkom je Sovarja povabil v eno izmed spalnic, kjer ga je objel in poskusil poljubiti, ko se je večina gostov razšla, pa ga je začel ljubkovati in se skušal uleči na njega, je modni oblikovalec opisal za Globus.

Kot je dodal, je duhovnika ustavil in mu povedal, da ga je "napačno ocenil". O vsem je še isti večer obvestil starše, obenem pa je obupal nad duhovniško službo. Ocenil je tudi, da mu je predstojnik vse skupaj podtaknil, saj je "dobro vedel, komu ga pošilja".

Sovar se je medtem poročil, dobil otroka, a se je tudi že ločil. Duhovnika je prijavil tudi policiji.

Zagrebška policija je danes v kratkem odgovoru hrvaškim medijem potrdila, da so prejeli Sovarjevo ovadbo in da so sprožili postopek. Niso želeli objaviti podrobnosti kriminalistične preiskave.

Tudi zagrebška nadškofija je danes sporočila, da ne morejo komentirati cerkveno-pravnih postopkov glede ovadbe zaradi spolne zlorabe. Pojasnili so, da spoštujejo interes javnosti, a se sklicujejo na zaščito pravice do zasebnosti akterjev v postopku, kot tudi na tajnost postopka.

Cerkveno preiskavo Sovarjevih obtožb je v začetku novembra zahteval zagrebški nadškof, kardinal Josip Bozanić. Na sedežu katoliške cerkve so ocenili, da so izjave Sovarja "mučne in težke", a dodali, da je vse okoliščine treba preveriti.

Hrvaški mediji niso objavili identitete predstojnika, navajajo pa, da obtožba za poskus posilstva leti na donedavnega zagrebškega prebendarja Zvonimirja Kurečića. Ta visoki zagrebški duhovnik ni zanikal, da bi se srečal s Sovarjem, a kaj več ni želel povedati, danes poroča Večernji list. Dodaja, da cerkveno sodišče še ni zaslišalo Kurečića.

Izpostavlja tudi, da v zagrebških cerkvenih krogih celotni škandal neuradno vidijo kot obračun duhovniških klanov po epilogu afere z milijonskimi izgubami pri poslovanju s cerkvenimi zemljišči v Zagrebu, zaradi katerih je bil razpuščen celotni prebendarski zbor, vključno s Kurečićem.