IUS-INFO - Dnevne novice - V soboto ob protestih v Franciji okrepljena varnost, zaprte številne znamenitosti v Parizu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

7.12.2018

V soboto ob protestih v Franciji okrepljena varnost, zaprte številne znamenitosti v Parizu

Pariz, 06. decembra (STA) - Francoski premier Edouard Philippe je danes napovedal, da bodo zaradi možnosti nasilja in izgredov v soboto ob napovedih protivladnih protestih rumenih jopičev po državi namestili 89.000 policistov, od tega 8000 v Parizu. V prestolnici bo zaprt Eifflov stolp, opera, pa tudi več deset muzejev, med njimi Louvre.

Policija je lastnike trgovin in restavracij na Elizejskih poljanah, ki je bila minulo soboto ob protestih prizorišče spopadov s policisti in vandalizma, prav tako pozvala, naj v soboto zaprejo svoja vrata.

Za francosko televizijo TF1 je premier Philippe pojasnil, da bodo po državi mobilizirali 89.000 policistov, torej več deset tisoč več kot minulo soboto, ko jih je bilo 65.000. V prestolnici jih bodo namestili okoli 8000, potem ko jih je za varnost minulo soboto skrbelo 5000, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V prestolnici bo za varnost skrbelo tudi več deset oklepnih vozil v okviru izrednih ukrepov, s katerimi želijo omejiti nasilje, je pojasnil.

Za izredne ukrepe so se odločili, potem ko so kljub odločitvi vlade, da trošarin na gorivo v letu 2019 ne bodo dvignili, rumeni jopiči vztrajali, da bodo v soboto pripravili proteste.

Medtem so danes v 280 srednjih šolah po državi četrti dan na protestih vztrajali dijaki, ki nasprotujejo reformi preizkusov znanja in strožjim zahtevam za sprejem na fakultete. V več krajih je prišlo do spopadov s policijo, prijeli so več kot 700 protestnikov, podatke vira notranjega ministrstva navaja AFP. Delo na večini gimnazij je bilo moteno, v 45 blokirano.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar