c S

Vlada sprejela spremembe uredbe za javne agencije in zavode, ne pa še za vojake

06.12.2018 14:49 Ljubljana, 06. decembra (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela spremembe uredbe o uvrstitvi delovnih mest v javnih agencijah, javnih skladih in javnih zavodih v plačne razrede. Ta sledijo ponedeljkovemu podpisu stavkovnih sporazumov in dogovora o plačah, s katerimi so se dogovorili tudi o povišanju plač. Ni pa vlada danes še obravnavala tovrstne uredbe za Slovensko vojsko.

Pri večini poklicev se bodo dogovorjeni plačni dvigi uveljavili z aneksi h kolektivnim pogodbam - te so pristojni ministri in sindikati podpisovali v ponedeljek - pri javnih agencijah, skladih in zavodih ter vojski pa se delovna mesta v plačne razrede uvrščajo z uredbo.

Vlada je tako pred tednom dni ministrstvu za javno upravo in ministrstvu za obrambo naložila, da ji najpozneje do danes v sprejem predložita spremembe uredbe o uvrstitvi delovnih mest v javnih agencijah, javnih skladih in javnih zavodih v plačne razrede ter spremembe uredbe o uvrstitvi formacijskih dolžnosti in nazivov v Slovenski vojski v plačne razrede. Slednje na današnji seji še niso obravnavali. Kot so pojasnili na ministrstvu za obrambo, njeno besedilo še ni usklajeno.

Zaposleni v javnem sektorju z izjemo zdravnikov, funkcionarjev in direktorjev bodo pridobili najmanj en plačni razred, nekaterim se bodo plače izboljšale za dva ali tri plačne razrede. Pri tem je predvidena postopna uveljavitev dvigov, s 1. januarjem prvi plačni razred povišanja, s 1. novembrom drugi, tretji plačni razred povišanja pa s 1. septembrom 2020.

Kot so zapisali v sporočilu po seji vlade, pa se s spremembami uredbe o uvrstitvi delovnih mest v javnih agencijah, javnih skladih in javnih zavodih v plačne razrede poleg višjih uvrstitev že veljavnih delovnih mest na novo dodajajo tudi tri nova delovna mesta, in sicer ocenjevalec na vozniškem izpitu I, ocenjevalec na vozniškem izpitu II in ocenjevalec na vozniškem izpitu III.