c S

Slovenjgraško sodišče predvidoma kmalu o predaji osumljenih tatvine bankomata Avstriji

06.12.2018 11:04 Slovenj Gradec, 06. decembra (STA) - Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je za enega osumljenega tatvine bankomata v Pliberku odredilo enomesečni pripor, zoper preostale štiri pa sodno pridržanje. Za vse osumljene je Avstrija podala evropski nalog za prijetje in predajo. Naroki o predaji in priporu za preostale štiri bodo predvidoma danes in v petek, so za STA pojasnili na sodišču.

Vseh pet oseb je osumljenih, da so v noči z nedelje na ponedeljek vlomili v bankomat v Pliberku v Avstriji, nato pa zbežali čez mejo v Slovenijo. Avstrijska policija je slovensko o tem obvestila v ponedeljek zjutraj okoli tretje ure, varnostne službe obeh držav pa so nato do prijetja prvega osumljenega skupaj izvajale iskalno akcijo na območju Mežice.

Prvega osumljenega so na slovenski strani prijeli razmeroma hitro in hkrati odkrili dve z njimi povezani osebni vozili. Storilca so avstrijski varnostni organi predali policistom policijske postaje Ravne na Koroškem in s tem zaključili delo na območju Slovenije.

Iskanje preostalih so nadaljevali slovenski policisti. Skupno je v ponedeljek čez dan v aktivnostih sodelovalo 181 pripadnikov različnih enot in služb.

Drugega osumljenega so na podlagi obvestila občana prijeli v torek zjutraj v Mušeniku na območju Črne na Koroškem, preostale tri pa prav tako v torek na območju Ptuja.

Vseh pet so privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu, kjer so za prvega prijetega, kot omenjeno, po sodnem pridržanju odredili enomesečni pripor. Za preostale štiri bodo glede morebitne uvedbe pripora še odločali. Prav tako bo sodišče še odločalo glede predaje vseh petih Republiki Avstriji.

Osumljeni so po podatkih policije moldavski državljani, a imajo tudi romunsko in bolgarsko državljanstvo. Policija je od čeških varnostnih organov, kjer so se zadnje leto zadrževali, dobila podatek, da v omenjenem obdobju pri njih niso bili obravnavani zaradi sumov storitev kaznivih dejanj, podatke iz Moldavije policija še pričakuje.

Kot so v sredo še povedali na Policijski upravi Celje, policisti ob prijetju osumljenih ukradenega denarja niso našli.