c S

V Avstraliji razveljavili obsodbo nadškofa za prikrivanje spolnih zlorab

06.12.2018 11:04 Sydney, 06. decembra (STA) - Avstralsko pravosodje je danes razveljavilo obsodbo nekdanjega nadškofa Philipa Wilsona, ki so ga maja zaradi prikrivanja dejanj pedofilskega duhovnika obsodili na leto dni zapora. S tem je postal najvišji dostojanstvenik katoliške cerkve na svetu, obsojen zaradi tovrstnih dejanj. Na to se je pritožil, pravosodje je danes njegovi pritožbi ugodilo.

Oseminšestdesetletnega nekdanjega nadškofa Adelaide Wilsona so maja spoznali za krivega prikrivanja zlorab, ki jih je v 70. letih minulega stoletja v Novem Južnem Walesu nad ministranti zagrešil zloglasni pedofilski duhovnik Jim Fletcher. Obsodili so ga na leto dni zaporne kazni, ki pa jo je lahko služil na domu svoje sestre.

Na obsodbo se je Wilson pritožil in sodnik na okrožnem sodišču v Newcastlu Roy Ellis je pritožbi danes ugodil. "Nobenega pravega temelja ni, na katerega bi se lahko oprl in zavrnil dokaze pritožnika," je dejal sodnik.

Pri tem je izpostavil neskladnosti v pričanju ene izmed žrtev zlorab o domnevnem pogovoru, ki naj bi ga imela z Wilsonom glede Fletcherjeve pedofilije, in poudaril, "da sodišče ni moglo brez vsakega dvoma zaključiti, da je ta pogovor sploh potekal", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po pričakovanjih se bo tožilstvo na odločitev sodnika Ellisa pritožilo. Predstavnik nadškofije v Adelaidi Philip Marshall je odločitev pozdravil in sporočil, da bo Cerkev preučila njene posledice.

Wilsona, ki so mu diagnosticirali zgodnji stadij Alzheimerjeve bolezni, danes ni bilo na sodišču. So pa bile navzoče žrtve pedofilskega duhovnika Fletcherja. Eden izmed njegovih nekdanjih ministrantov je odločitev sodnika Ellisa označil za "sranje" in sramoto.

Na sojenju Wilsonu se vprašanja, ali je Fletcher, ki so ga leta 2004 obsodili, leta 2006 pa je umrl v zaporu, zlorabljal otroke, ni postavljajo pod vprašaj. Sodišče se je osredotočilo na vprašanje, ali je Wilson, ki je bil tedaj tudi sam zgolj duhovnik, za to vedel.

Wilson, ki je leta 2001 postal nadškof Adelaide, je obtožbe na svoj račun ves čas zanikal in je sprva tudi zavračal odstop. Odstopil je šele julija, dva meseca po sodbi, ko je nekdanji avstralski premier Malcolm Turnbull pozval Vatikan, naj ga odstavi.

Avstralijo bremenijo desetletja spolnih zlorab otrok, do katerih je prihajalo v cerkvah in drugih institucijah. Avstralski premier Scott Morrison se je oktobra opravičil, ker oblastem ni uspelo zaščiti na tisoče žrtev institucionalnega zlorabljanja.

S tem se je odzval na posebno kraljevo komisijo, ki je po nalogu vlade pet let preiskovala navedbe o zlorabah otrok v različnih institucijah po državi. Na komisijo se je obrnilo več kot 15.000 preživelih, ki so podrobno poročali o zlorabah v cerkvah, sirotišnicah, športnih klubih in šolah. Nekatere zlorabe so se dogajale pred več desetletji.

Vrh avstralske katoliške cerkve je oktobra obljubil, da se sramotna preteklost zlorab otrok in prikrivanj ne bo nikoli več ponovila.