c S

Orban prižgal zeleno luč za centralizacijo madžarskih medijev

06.12.2018 10:13 Budimpešta, 06. decembra (STA) - Madžarski premier Viktor Orban je v četrtek prižgal zeleno luč za centralizacijo zasebnih provladnih medijev. Kljub kritikam, da mu bo to omogočilo popoln nadzor nad mediji v državi, bodo tako na Madžarskem približno 500 medijev združili v holding, ki bo koordiniral delo časnikov, revij, spletnih portalov ter radijskih in televizijskih postaj.

Prejšnji teden so lastniki približno 500 provladnih madžarskih medijev te "podarili" ustanovi, ki so jo ustanovili avgusta in je lojalna Orbanu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Orban je v sredo podpisal odlok o združitvi, ki je po njegovem "nacionalnega pomena" in v "javnem interesu". S tem je preprečil možnost, da bi urad za konkurenčnost in medijski svet preverjala medijsko združitev z vidika vprašanja varovanja konkurence.

Holding, ki se imenuje Srednjeevropska ustanova za tisk in medije (CEPMF), združuje nacionalne in regionalne časopise, spletne strani ter televizijske in radijske postaje, ki so bile pred tem v lasti provladnih posameznikov.

Orban je od leta 2010, ko je prišel na oblast, javne medije spremenil v propagandni stroj vlade, poroča AFP. Po poročanju madžarskega opozicijskega portala 444.hu je madžarski premier osebno odredil centralizacijo medijev zaradi nezadovoljstva, ker so državna sredstva doslej nenadzorovana pristala tudi pri do vlade kritičnih medijih. V zadnjih letih je vladi uspelo, da je večino medijev pridobila na svojo stran, tudi s pomočjo pritiskov v obliki državnega oglaševanja, od katerega so odvisni mediji. Nekaj kritičnih medijev, ki so še ostali na Madžarskem, se po drugi strani bori za svoje preživetje.