c S

Srbija zaskrbljena zaradi napovedi oblikovanja kosovske vojske

06.12.2018 06:58 Beograd, 05. decembra (STA) - Srbska premierka Ana Brnabić je ob napovedih o oblikovanju kosovske vojske danes izrazila upanje, da Srbiji ne bo treba uporabiti svoje vojske, da pa je to trenutno ena od možnosti, saj ne morejo gledati novega etničnega čiščenja Srbov.

"Upam, da nam ne bo nikoli treba uporabiti svoje vojske, vendar pa je to v sedanjem trenutku ena od opcij, ki so na mizi, ker ne moremo gledati novega etničnega čiščenja," je dejala premierka na novinarski konferenci na sedežu vlade v Beogradu.

Spomnila je, da je Srbija od prihoda sedanjega predsednika države Aleksandra Vučića na položaj premierja leta 2014 vlagala v povečevanje obrambnih zmogljivosti, ki so bile uničene. "Ko nekdo ve, da imate močno vojsko, se mora usesti in se z vami pogovarjati," je dejala po poročanju srbske tiskovne agencija Beta.

Odzvala se je potem, ko je predsednik kosovskega parlamenta Kadri Veseli pred dnevi napovedal, da bo parlament v Prištini 14. decembra podprl preoblikovanje kosovskih varnostnih sil v vojsko. V prvem branju je parlament ustrezne zakone že podprl 18. oktobra.

Po konfliktu v letih 1998 in 1999 na Kosovu za varnost skrbijo mednarodne sile Kfor pod poveljstvom Nata, kosovske varnostne sile pa so pristojne za odzivanje na krizne situacije v državi.

Srbski predstavniki, med njimi predvsem Vučić, so že večkrat ocenili, da je oblikovanje kosovske vojske uperjeno proti Srbiji in srbski manjšini na Kosovu. Zdi se, da se Beograd boji, da bi vojsko namestili v večinsko srbskem severu Kosova, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Po poročanju srbskih medijev naj bi srbska vlada v prihodnjem letu načrtovala podvojitev nabavnih stroškov na področju varnosti. Za policijo in vojsko je v državnem proračunu za prihodnje leto predvidenih okoli 388 milijonov evrov, potem ko jih je bilo letos 177 milijonov. Proračun ministrstva za obrambo za vojsko naj bi prihodnje leto znašal 650 milijonov evrov, navaja APA.