c S

Sporazum in aneksa h kolektivnim pogodbam danes podpisali tudi na RTVS

06.12.2018 07:00 Ljubljana, 05. decembra (STA) - Po ponedeljkovem podpisu stavkovnega sporazuma med vlado in sindikati so danes sporazum in aneksa h kolektivnim pogodbam podpisali tudi generalni direktor Radiotelevizije (RTV) Slovenija Igor Kadunc ter predstavniki reprezentativnih sindikatov RTV Slovenija, je v sporočilu za javnost zapisala služba za komuniciranje RTVS.

Kot so navedli, so na sindikalni strani sporazum in aneksa h kolektivni pogodbi za poklicne novinarje in kolektivni pogodbi javnega zavoda RTV Slovenija podpisali predsednik Sindikata novinarjev Slovenije Tomaž Karat, predsednik Sindikata kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Slovenija Peter Kosmač in predsednik Sindikata delavcev Radiodifuzije Slovenije Tom Zalaznik. S podpisom pa se bodo doseženi dogovori med vlado in sindikati javnega sektorja uveljavili tudi na RTV Slovenija.

Sporazum enako kot za preostali javni sektor predvideva postopno povišanje plačnih razredov, povišali pa se bodo tudi nekateri dodatki. Višji bodo tako dodatki za nedeljsko, nočno in praznično delo ter za deljen delovni čas. Poleg jubilejne nagrade za 30 let bodo javni uslužbenci upravičeni tudi do izplačila jubilejne nagrade za 40 let delovne dobe v enaki višini, višja bo odpravnina ob upokojitvi. Zaposleni z minimalno plačo ali nižjo plačo pa bodo v tem mesecu prejeli še poračun za višji regres.

"Gre za prvo povišanje plač na RTV Slovenija po dolgem času, vendar pa je prav dosedanje stanje omogočalo nemoteno poslovanje javnega zavoda, saj tudi višina rtv-prispevka ostaja nespremenjena že vse od leta 2012," je po navedbah v sporočilu za javnost ob podpisu povedal Kadunc. Dodal je še, "da uresničevanje doseženih dogovorov predstavlja dodaten strošek za RTV Slovenija, vendar zaradi tega ne bodo posegali na področje programov, pač pa bodo porabili del rezerv, ki jih javni zavod na srečo še ima".

Sicer pa so sindikati dosegli, da je v sporazum zapisana zaveza vlade, da bo v okviru svojih pristojnosti in obstoječih sistemov financiranja za povečane stroške dela, ki izhajajo iz sporazuma, zagotovila vire vsem posrednim in neposrednim proračunskim porabnikom, med katerimi je tudi javni zavod RTV Slovenija, so še dodali v službi za komuniciranje.

Navedli so tudi izjave sindikalnih predstavnikov. Predsednik Sindikata novinarjev Slovenije Tomaž Karat je ocenil, da je doseženo v pogajanjih dokaz, "da je bilo tudi za ceno stavke vredno vztrajati in se boriti za naše skupno dobro". Predsednik Sindikata kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Slovenija Peter Kosmač je ob tem dodal, da so ostale odprte še nekatere stavkovne zahteve in vprašanja, za katere si želijo, da bi jih čim prej uredili. Zaskrbljenost glede odprtih vprašanj, povezanih predvsem s stabilnim delovanjem javnega zavoda, pa je izrazil tudi predsednik Sindikata delavcev Radiodifuzije Slovenije Tom Zalaznik.