c S

Notranji ministri EU naj bi dosegli delni dogovor o reformi mejne straže

06.12.2018 09:44 Notranji ministri EU naj bi danes v Bruslju dosegli delni dogovor o reformi evropske mejne straže, ki naj bi vključeval krepitev njenih pristojnosti glede vračanja nezakonitih migrantov in sodelovanja s tretjimi državami. Še vedno pa ostajata odprti vprašanji glede suverenosti in kako zagotoviti predlaganih 10.000 varuhov meje.

O ključnem delu predloga za krepitev zaščite zunanje meje - stalni enoti 10.000 varuhov meje do leta 2020 - dogovora ni pričakovati. Članice menijo, da je predlagani časovni načrt nerealističen. Kompromisni predlog avstrijskega predsedstva predvideva, da bi zagotovili 5000 ljudi do leta 2020 in 10.000 do leta 2027.

Tudi vprašanje suverenosti še ni razčiščeno. Članice skrbi, da pomeni predlagana krepitev pristojnosti evropske mejne straže poseganje v nacionalno suverenost, a Evropska komisija trdi, da so te skrbi posledica nesporazumov.

Vzpostavitev evropske enote 10.000 varuhov meje do leta 2020 je srž predloga Evropske komisije za utrditev zunanje meje, s čimer želijo olajšati vrnitev k normalnemu delovanju schengna in poiskati izhod iz slepe ulice pri prenovi azilnega sistema.

Glede azilnega svežnja preboja niti danes ni pričakovati. Ministri, med njimi slovenski notranji minister Boštjan Poklukar, bodo pregledali stanje pri prenavljanju evropskega azilnega sistema, ki je še vedno v slepi ulici zaradi spornih begunskih kvot, in razpravljali o migracijah na splošno.

Bruselj, 06. decembra (STA)
Foto: STA