c S

Katalonski predsednik Torra v četrtek in petek v Sloveniji

05.12.2018 16:27 Ljubljana, 05. decembra (STA) - V Sloveniji se bo v četrtek in petek mudil katalonski predsednik Quim Torra, ki se bo med drugim srečal s predstavniki političnih strank in gospodarstveniki, ne bo pa ga sprejelo državno vodstvo. Torro je v Slovenijo povabil evropski poslanec Ivo Vajgl, ker dogajanje v Kataloniji po njegovem mnenju potrebuje solidarnost na evropski ravni.

"Gre za kršitev človekovih pravic političnih zapornikov iz vrst voditeljev Katalonije, članov vlade in parlamenta, ter civilne družbe. Mislim, da je nesprejemljivo, da se Evropa ne odziva na tako evidentne kršitve demokratičnih in pravnih standardov v Evropski uniji," je razloge za povabilo katalonskega predsednika za STA utemeljil Vajgl (Alde/DeSUS), ki v Evropskem parlamentu predseduje skupini Platforma za dialog EU-Katalonija.

Ob tem je spomnil na referendum o katalonski neodvisnosti 1. oktobra lani, ki ga je po njegovih besedah španska vlada nasilno zatrla. Temu je sledila vrsta aretacij, tako da je več političnih in civilnodružbenih katalonskih voditeljev že eno leto v zaporu, je dejal.

S katalonskim predsednikom, ki je vodenje katalonske vlade prevzel junija, se predsednik republike Borut Pahor, premier Marjan Šarec in zunanji minister Miro Cerar ne bodo srečali, je dejal Vajgl. "Nimam razumevanja za takšno odklonilno stališče," je povedal.

Politični voditelji bi se morali po njegovem mnenju nekaj naučiti iz dejstva, da je Slovenija v času, ko je iskala mednarodno priznanje, v glavnem to gradila na neuradnih stikih z evropskimi in ameriškimi politiki. "Zdelo se nam je samo po sebi umevno, da so nam naklonili svoj čas in pozornost. Mislim, da bi morali to pozornost vrniti, ko gre za Katalonce, pri čemer ne gre za priznavanje njihove pravice do neodvisnosti. To je njihovo vprašanje, ki ga morajo rešiti znotraj Španije," je poudaril Vajgl.

Se mu pa zdi vredno angažirati za zaščito političnih in človekovih pravic katalonskih politikov in voditeljev civilne družbe, za kar gre tudi pri obisku Torre v Sloveniji. "To je en razlog več, da nihče izmed politikov v Sloveniji ne bi smel imeti pomislekov glede tega, da se vključi v takšen program medsebojnega spoznavanja, poslušanja in podpore, ko gre za temelje Evropske unije," je povedal. Dodal je, da tisti, ki so se odzvali, prav tako oziroma še bolj predstavljajo Slovenijo.

Torra se bo sestal s poslancem SD Matjažem Nemcem, sicer predsednikom odbora DZ za zunanjo politiko, in zainteresiranimi člani tega odbora, gostili pa ga bodo tudi na Gospodarski zbornici Slovenije in Društvu slovenskih pisateljev. Srečal se bo tudi z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem.

V četrtek bo v ljubljanski mestni hiši javni pogovor s katalonskim predsednikom, ki ga bosta gostila Vajgl in nekdanji predsednik republike Milan Kučan.