c S

Moskva zavrača obtožbe ZDA glede jedrske pogodbe in grozi s protiukrepi

05.12.2018 14:54 Moskva, 05. decembra (STA) - Moskva je danes zavrnila obtožbe ZDA, da domnevno krši pogodbo o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (INF). Trdijo, da so v Washingtonu prilagodili dejstva, da bi lažje utemeljil svoj izstop iz pogodbe. Kljub zavračanju obtožb je Rusija s protiukrepi zagrozila državam, ki bi namestile ameriške rakete srednjega dosega.

Potem ko je ameriški državni sekretar Mike Pompeo v torek napovedal, da bodo ZDA izstopile iz pogodbe, če je Rusija ne bo spoštovala, so v Moskvi danes obtožbe zavrnili kot neutemeljene, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Sprva ameriška stran napove, da bo izstopila iz sporazuma, potem pa je začela iskati utemeljitve za to," je po navedbi ruskih tiskovnih agencij dejal predsednik Vladimir Putin. "Prvi izgovor je, da mi nekaj kršimo. Hkrati, kot ponavadi, niso predložili dokazov o kršitvah," je dodal ruski predsednik. Ob tem je opozoril ZDA, da bo Rusija okrepila razvoj novih raket srednjega in kratkega dosega, če bo Washington izstopil iz pogodbe.

Tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je bil kritičen do obtožb. Po njegovih besedah so ZDA prilagodile dejstva, da bi lažje prikrile pravi razlog za izstop iz sporazuma.

"Niso predložili nobenega dokaza, ki bi podprl ameriško stališče," pa je spomnila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova. Po njeni oceni dogovor INF predstavlja temeljni kamen globalne varnosti.

Medtem je načelnik generalnega štaba ruske vojske Valerij Gerasimov zagrozil državam s protiukrepi, če bodo pri sebi namestile nove ameriške rakete. "Ne ozemlje ZDA, ampak države, ki bodo dopustile namestitev ameriških raket kratkega in srednjega dosega, bodo tarča uničenja pri odgovoru Rusije," je dejal.

Nadaljeval je, da ZDA otežujejo mednarodne razmere, ker skušajo ohraniti svojo dominantno vlogo v svetu. Zato skuša Washington skupaj z zavezniki omejiti Rusijo in jo diskreditirati na mednarodnem prizorišču, je pojasnil.

Pompeo je v torek po zasedanju zunanjih ministrov zveze Nata opozoril Rusijo, da bodo izstopile iz pogodbe o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (INF) iz leta 1987, če je Moskva v 60 dneh ne bo znova v celoti spoštovala.

Po izteku 60-dnevnega roka bodo ZDA, v primeru, če Rusija dogovora ne bo spoštovala, začele šestmesečni proces uradnega izstopa iz te dvostranske pogodbe, je dodal.

Ameriški predsednik Donald Trump je sicer že oktobra napovedal odstop ZDA od tega dogovora in povečanje ameriških jedrskih zalog, "dokler se ljudje ne bodo spametovali".

Pogodba INF, ki sta jo leta 1987 podpisala tedanji ameriški predsednik Ronald Reagan in zadnji voditelj Sovjetske zveze Mihail Gorbačov, je bistveno prispevala h koncu hladne vojne, po navedbah ministrov pa je bila ključna za zagotavljanje varnosti zaveznic v minulih treh desetletjih.