c S

Evropska komisija za krepitev mednarodne vloge evra

05.12.2018 13:14 Bruselj, 05. decembra (STA) - Evropska komisija se je danes zavzela za nadaljnjo krepitev vloge evra v globalnem finančnem sistemu. "Evro mora razviti svojo globalno vlogo in v celoti odraziti politično, gospodarsko in finančno težo območja z evrom," navajajo v Bruslju. Kot enega ključnih strateških področjih komisija izpostavlja energetiko.

Spodbujanje globalne vloge evra je del prizadevanj EU za odprto, multilateralno globalno gospodarstvo in trgovino z mednarodnimi pravili. "Prihaja v času, ko globalni trendi, pojavljanje novih gospodarskih sil ob razvoju novih tehnologij, podpirajo potencialne premike v smeri bolj raznolikega in multipolarnega sistema več globalnih valut," so v sporočilu za javnost navedli v Bruslju.

Odločitev za uporabo valute je v rokah akterjev na trgu, ob tem poudarjajo v Bruslju in dodajajo, da ne želijo omejevati trgovalne svobode ali izbire. "Močnejša vloga evra pa bi pomagala izboljšati odpornost mednarodnega finančnega sistema, ponudila upravljavcem trgov po svetu dodatno izbiro in zmanjšala ranljivost mednarodnega gospodarstva v primeru šokov," so poudarili.

Na domačem trgu bi se evropski državljani in podjetja lahko veselili boljše zaščite in spoštovanja svojih vrednot ter promocije lastnih interesov pri urejanju globalnih vprašanj. Širša globalna raba evra bi znižala stroške in tveganja za evropska podjetja ter obrestne mere, ki jih plačujejo gospodinjstva.

Podporo evru bi sicer zagotovili dokončanje evropske ekonomske in monetarne unije, bančne unije in unije kapitalskih trgov. Evropska komisija opozarja, da je na tem področju podala 40 ključnih predlogov, a sta jih so-zakonodajalca, Evropski parlament in Svet EU, sprejela le sedem.

Potrebni so dodatni ukrepi za krepitev evropskega finančnega sektorja, nadaljujejo v Bruslju. Med drugim tako predlagajo krepitev infrastrukture evropskih finančnih trgov, integrirani sistem takojšnjih plačil, sodelovanje med centralnimi bankami v območju evra, več izdaj obveznic evropskih entitet, denominiranih v evrih, krepitev gospodarske diplomacije ter tehnično pomoč za izboljšanje dostopa do evrskega plačilnega sistema za tuje entitete.

Komisija tudi poziva članice k širši uporabi evra v strateških sektorjih. Evropska podjetja namreč po oceni Bruslja še vedno prepogosto trgujejo v ameriških dolarjih, včasih celo med sabo. "To podjetja izpostavlja valutnim in političnim tveganjem," poudarjajo v komisiji.

Tako je Bruselj pripravil priporočilo za spodbujanje rabe evra v mednarodnih energetskih sporazumih in transakcijah. Prav tako namerava sprožiti serijo posvetovanj z deležniki, katerih rezultati bodo znani poleti prihodnje leto. V teh posvetovanjih bo razpravljala o potencialnih za širšo rabo evra v transakcijah z nafto, naftnimi derivati in plinom, v trgovini s surovinami (kovinami in minerali) ter v kmetijsko-prehrambenem sektorju. Posvetovanja bodo potekala tudi o morebitnem spodbujanju rabe evra v transportno-proizvodnem sektorju.

Komisija voditelje evropskih in evrskih držav poziva, da o mednarodni vlogi evra spregovorijo na decembrskem vrhu.

"Evro je mlada, a uspešna valuta. Nastopil je čas, da nadalje razvije svojo globalno vlogo," je poudaril podpredsednik Evropske komisije, pristojen za evro Valdis Dombrovskis. "Današnji predlogi so začetek potovanja, ki lahko uspe le, če bodo skupaj delovali EU, države članice, sodelujoči na trgu in drugi akterji," je dodal.

Evro je star šele 20 let, a je kljub kritikam druga najbolj uporabljana valuta na svetu, za dolarjem. 60 držav svoje valute na tak ali drugačen način veže na evro. Evrske bankovce in kovance vsakodnevno uporablja 340 milijonov Evropejcev v 19 državah članicah območja z evrom.

Lani je bilo v evrih opravljene okoli 36 odstotkov vrednosti vseh mednarodnih transakcij. Evro predstavlja okoli 20 odstotkov mednarodnih rezerv tujih centralnih bank, kar presega delež območja z evrom v globalnem bruto domačem proizvodu.