c S

V zadevi Stožice zahteva za izločitev sodnice

05.12.2018 15:21 Ljubljana, 05. decembra (STA) - Za danes sklicanega predobravnavnega naroka v zadevi Stožice ni bilo mogoče opraviti, saj je odvetnik nekdanjega direktorja Grepa Uroša Ogrina zahteval izločitev sodnice Špele Koleta, ker naj bi ji bil sodni spis predodeljen brez upravičenih razlogov, in predsednika sodišča Marjana Pogačnika. Narok je tako preložen za nedoločen čas.

Kot je novinarjem po neizvedenem naroku povedal odvetnik Boris Grobelnik, je razlog za zahtevo za izločitev izključno ustavna pravica do naravnega sodnika. "Nihče nima nič proti nobenemu sodniku. Gre le za to, da mora obtoženi dobiti naključno izbranega poštenega sodnika po sistemu naravnega sodnika," je pojasnil.

Sodni spis je bil namreč že v času vročanja obtožb predodeljen drugi sodnici, za kar po Grobelnikovih besedah obramba ni našla upravičenih razlogov. O zahtevi bo zdaj odločal predsednik višjega sodišča.

Devet obtoženih v zadevi Stožice - med drugim tudi ljubljanski župan Zorana Janković - bi se na današnjem predobravnavnem naroku sicer lahko izreklo o obtožbah. Obtožnica devetim fizičnim osebam očita več kaznivih dejanj, med drugim zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, goljufijo na škodo EU, preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in ponareditev ali uničenje poslovnih listin.

Tožilstvo Jankoviću, ki se bo sicer o očitkih po napovedih izrekel prihodnji teden, očita podpis po njihovem mnenju sporne pogodbe v višini 1,8 milijona evrov za domnevno fiktiven najem parkirišč v Stožicah. S to potezo je Grep postal kreditno sposobno podjetje in je pri NLB leta 2010 lahko najel več kot 50 milijonov evrov kredita. Občina pa je s tem prišla do 9,4-milijonskega sofinanciranja iz slovenskega proračuna in evropskih sredstev.

Janković je pred časom ocenil, da je to, kar mu očitajo, "popolnoma brezpredmetno". Spomnil je, da javni del Stožic stoji, zasebnemu podjetju, ki je šlo v stečaj, pa da je "očitno zelo dobro pomagal, da je šlo v stečaj".

Poleg Jankovića tožilstvo preganja še nekdanjega direktorja Zavoda Tivoli Romana Jakiča, Ogrina in Zlatka Srako iz podjetja Gradis-Energoplan (Grep), ki je gradilo Stožice, ter nekdanjega direktorja Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Sama Lozeja.

Preganjajo še vodjo občinskega oddelka za šport Marka Kolenca, direktorja projekta gradnje Športnega parka Stožice Andreja Lavriča ter nekdanjega gradbenega nadzornika pri družbi DCC svetovanje in inženiring Boruta Skubica in Milana Črepinška iz družbe MCM inženiring, ki je izvajala gradbeni nadzor. Vseh devet je sicer vložilo ugovore na obtožnico, vendar je zunajobravnavni senat Okrožnega sodišča v Ljubljani ugovore zavrnil kot neutemeljene.