c S

Bertoncelj v Bruslju s predsednikom EIB o Karavankah in drugem tiru

05.12.2018 07:00 Bruselj, 04. decembra (STA) - Finančni minister Andrej Bertoncelj se je danes v Bruslju s predsednikom EIB Wernerjem Hoyerjem pogovarjal o karavanškem predoru in drugem tiru. Izpostavil je veselje, da bo predvidoma ta mesec podpisan dogovor o financiranju karavanškega predora, in napovedal srečanje Slovenije, Evropske komisije in EIB o drugem tiru še letos.

Bertoncelj, ki se je te dni v Bruslju udeležil sestankov evroskupine in finančnih ministrov EU, je povedal, da je imel skupaj z državnim sekretarjem Metodom Dragonjo ob robu kratko in koristno spoznavno srečanje s predsednikom Evropske investicijske banke (EIB) Hoyerjem. Pogovarjali so se o sodelovanju med državo in EIB, ki je utečeno in dobro poteka, je povedal.

Ob tem je izpostavil veselje, da bo v kratkem, ta mesec, podpisan dogovor o financiranju karavanškega predora v višini 90 milijonov evrov iz mehanizma evropskega sklada za strateške naložbe, poznanega po okrajšavi Efsi.

S Hoyerjem so preučili tudi možnost financiranja drugega železniškega tira Divača-Koper na podlagi garancij iz sklada Efsi. "Želijo posojilo, ki bi bilo zavarovano v okviru mehanizma Efsi," je pojasnil.

Bertoncelj ni želel govoriti o podrobnostih, češ da je bil pogovor kratek, trajal je okoli petnajst minut, in da so govorili zlasti o finančnem delu. Izraženi so bili sicer določeni tehnični zadržki, a na sestanku se kot finančniki niso pogovarjali o tehničnih vidikih, ki se obravnavajo v okviru ministrstva za infrastrukturo, je dejal.

Je pa minister izpostavil, da so se dogovorili za tristransko srečanje Evropske komisije, EIB in Slovenije, ki jo bo verjetno zastopalo ministrstvo za infrastrukturo, če bo treba, pa tudi ministrstvo za finance. To srečanje bo ta mesec.

Na vprašanja, kaj je o projektu drugi tir rekel predsednik EIB, je Bertoncelj odgovoril, da so izrazili svoja pričakovanja in predloge v tem, da se tehnični vidiki dogovorijo čim prej in da je treba te stvari doreči do aprila, da se bodo lahko podpisali sporazumi.

V povezavi s sporno finančno konstrukcijo in sodelovanjem Madžarske je minister dejal, da se o Madžarski niso pogovarjali. Trenutno se v shemi predvideva slovenski in madžarski delež, če bo sprememba, bo o tem odločila in obvestila vlada, je poudaril. Ob tem je dodal, da vprašanji sodelovanja Madžarske in garancij iz sklada Efsi nista povezani.