c S

Robert Mueller brez zahteve za zaporno kazen za generala Michaela Flynna

05.12.2018 07:22 Washington, 05. decembra (STA) - Posebni tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016 Robert Mueller pred izrekom kazni nekdanjemu svetovalcu za nacionalno varnost ZDA Michaelu Flynnu v torek v sodni vlogi ni predlagal zaporne kazni, ker je Flynn bistveno pomagal njegovi preiskavi.

Flynn je 1. decembra lani priznal krivdo za laganje agentom FBI, ki so ga 24. januarja 2017 zaslišali glede njegovih stikov z Rusi pred in po volitvah 2016, še preden je zasedel položaj svetovalca za nacionalno varnost v vladi Donalda Trumpa. Flynn je agentom lagal, lagal je tudi članom Trumpove vlade, kot je podpredsednik Mike Pence. Trump ga je 13. februarja prepričal v odstop.

Pred tem je poskušal prepričati takratnega direktorja FBI Jamesa Comeyja, naj neha preiskovati Flynna. Comey tega ni storil, zato ga je Trump maja odpustil in dobil na grbo Muellerja s širšimi preiskovalnimi pooblastili.

Sodna vloga Muellerja je bila na razočaranje ameriških televizijskih analitikov skoraj povsem cenzurirana in iz nje ni bilo moč razbrati, kaj vse je Flynn povedal preiskovalcem okrog ruskega vpletanja v volitve in o čem drugem, saj Mueller v vlogi navaja, da je Flynn bistveno pomagal pri več preiskavah, ki še potekajo. Ni jasno, za kakšne preiskave gre.

"Obtoženi je dal informacije iz prve roke o vsebini in kontekstu interakcij med rusko vlado in tranzicijsko ekipo," piše v Muellerjevi vlogi, pri čemer gre za tranzicijsko ekipo Trumpa od novembra 2016 do januarja 2017.

Flynn je že ob priznanju krivde za laganje lani decembra povedal, da so se drugi tesni sodelavci Trumpa, med njimi zet Jared Kushner in drugi, zavedali njegovih dejavnosti po volitvah novembra 2016 in preden je Trump nastopil položaj januarja 2017. Flynn je imel tedaj srečanja s tedanjim veleposlanikom Rusije Sergejem Kisljakom, ki ga je Moskva že umaknila iz ZDA.

Vse kar je jasno iz Muellerjeve vloge okrog Flynna je zaenkrat to, da se človek, ki se je na Trumpovih političnih zborovanjih drl, da je potrebno demokratko Hillary Clinton zapreti, najverjetneje izognil zaporni kazni, ker je hitro priznal vse in sodeloval v celoti. Sodišče ga sicer lahko pošlje v zapor, vendar se v takih primerih ponavadi upošteva želja tožilstva.

Mueller je doslej prepričal še dva posameznika iz Trumpovega kroga v priznanje krivde in sodelovanje s preiskavo v zameno za zelo nizke kazni. Nekdanji svetovalec Trumpove kampanje za zunanjo politiko George Papadopoulos je dobil 14 dni zapora zaradi laganja o stikih z Rusi, nizozemski odvetnik Alex Van Der Zwaan pa je odsedel 30 dni, nakar so ga izgnali iz ZDA.

Ta je lagal okrog transakcij, ki zadevajo nekdanjega šefa Trumpove kampanje Paula Manaforta. Manafortov sodelavec Rick Gates sodeluje s preiskavo, v to je na kratko privolil tudi Manafort, ki mu bo kmalu izrečena kazen, vendar je potem glede na Muellerjevo sodno vlogo spet lagal in tožilci bodo zahtevali višjo kazen.

Okrog ruske preiskave je v torek odmevalo tudi sporočilo Trumpovega sodelavca iz New Yorka Rogerja Stona, ki ga Mueller preiskuje med drugim zaradi stikov z WikiLeaksom. Ta je obvestil senatni odbor za pravosodje, da ne bo prišel na zaslišanje ali odgovarjal na vprašanja, ker je nedolžen in se bo skliceval na 5. amandma k ameriški ustavi. To sicer v ZDA počnejo predvsem tisti, ki so krivi.

Trump ima težave tudi z druge strani, saj sta pravosodna ministra prestolnice Washington in države Maryland v torek zahtevala sodne naloge za informacije okrog domnevnega Trumpovega neustavnega okoriščanja s položajem predsednika ZDA. Sodni nalogi zadevajo Trumpovo organizacijo, ministrstvo za finance in druge, gre pa za služenje s Trumpovim hotelom v Washingtonu, kjer med drugim radi prespijo princi iz Savdske Arabije.