c S

Francoska vlada z moratorijem miri rumene jopiče, ti napovedali nove proteste

05.12.2018 07:20 Pariz, 04. decembra (STA) - Francoska vlada je napovedala moratorij na zvišanje trošarin na gorivo, potem ko se že več tednov vrstijo protesti rumenih jopičev, ki so se konec tedna v Parizu sprevrgli v izgrede. Premier Edouard Philippe je ob tem izpostavil, da noben dvig davkov ne opravičuje ogrožanja varnosti ljudi. Kljub moratoriju so za soboto napovedani novi protesti.

Trošarin ne bodo dvignili najmanj pol leta. Premier je pojasnil, da bo moratorij veljal tudi za dvige cen elektrike in plina ter napovedane ostrejše varnostne preglede prevoznih sredstev.

Finančni minister Bruno la Maire je kasneje dodal, da se bo Francija vseeno držala svojih obvez do Evropske unije glede zmanjšanja javne porabe.

Že premier je pred tem dejal, da bodo v primeru nižanja davkov znižali tudi javne izdatke. "Saj ne želimo našim otrokom pustiti dolgov. Ti dolgovi so že omembe vredni," je dodal.

Evropski viri ocenjujejo, da bo zaradi moratorija francoski proračun za prihodnje leto imel dve milijardi evrov primanjkljaja. V Bruslju še napovedujejo, da bo javni dolg Francije letos znašal 98,7 odstotka bruto domačega proizvoda, kar je precej nad evropsko mejo 60 odstotkov BDP.

Francoski premier je sicer v nagovoru po valu protestov t. i. rumenih jopičev pozval, da naj prihodnje proteste prijavijo oblastem in da naj ti potekajo mirno. Philippe naj bi se sestal tudi s predstavniki rumenih jopičev, a so ti pogovor zavrnili.

Trošarine naj bi se po prvotnih načrtih zvišale 1. januarja, in sicer za 6,5 centra na liter dizla oziroma 2,9 centra na liter bencina, a se je vlada po srečanju s predsednikom Emmanuelom Macronom že v ponedeljek zvečer odločila za večmesečni moratorij na ta ukrep.

Za moratorij se je zavzelo tudi več predsednikov parlamentarnih strank, ki so se v ponedeljek sestali s Philippom. Med drugim se je za to zavzel novi predsednik stranke Naprej republika Stanislas Guerini, ki meni, da so za pogovore potrebne mirne razmere.

Predsednica skrajno desnega Nacionalnega zbora Marine Le Pen je na Twitterju danes zapisala, da moratorij pomeni zgolj preložitev. Ni pa to v skladu s pričakovanji Francozov, je poudarila.

Tudi v konservativni stranki Republikanci so poudarili, da ta ukrep ni zadosten. "Upam, da bo moratorij prerasel v umik dviga trošarin," je povedal povedal vodja poslanske skupine stranke v senatu Bruno Retailleau.

Moratorij je bila glavna zahteva gibanja rumenih jopičev, ki že več tednov protestirajo proti visokim cenam goriva, a jih vladni načrti niso prepričali, saj nameravajo v soboto nadaljevati s protesti. Pridružili naj bi se jim tudi dijaki skoraj 200 srednjih šol, ki protestirajo proti reformam v izobraževanju.

Protestniki sicer poleg moratorija zahtevajo še zvišanje minimalne plače in ponovno uvedbo davka za tiste z visokimi zaslužki, ki je bil ukinjen lani.

V soboto se je na ulicah francoskih mest zbralo več kot 130.000 protestnikov, pri čemer so v Parizu izbruhnili hudi izgredi in spopadi s policijo. Policija je aretirala več kot 400 protestnikov. Zaradi poškodb so morali v bolnišnicah oskrbeti več kot 260 ljudi. V zadnjih tednih so zaradi s protesti povezanimi incidenti umrli najmanj trije ljudje.

Proteste je pred tedni sprožila napoved Macrona o nadaljnjem zvišanju trošarin na gorivo z januarjem, ki naj bi bila del okoljskih ukrepov, a zdaj demonstranti protestirajo proti vsem reformam, ki jih načrtujeta Macron in njegova vlada. Prve ceste so Francozi, oblečene v odsevne jopiče, po katerih je gibanju dobilo ime, zablokirali 17. novembra, protesti pa se od takrat nadaljujejo vsak konec tedna, ko se jih udeleži več deset tisoč ljudi.

Macron je na predsedniških volitvah zmagal z obljubo ekonomskih reform, s katerimi naj bi izboljšal življenje Francozov, predvsem znižal brezposelnost in zagnal gospodarstvo. A številni menijo, da se to ni zgodilo, celo nasprotno, in Macrona obtožujejo, da je predsednik bogatih. Očitajo mu tudi, da je izgubil stik z resničnostjo.

Protestniki nimajo znanih voditeljev, dogovarjajo se preko družbenih omrežij, sodelovali naj bi predstavniki tako skrajno desnih kot skrajno levih in anarhističnih gibanj, pa tudi številni z zmernejšimi stališči.

Dizelsko gorivo se je v Franciji v zadnjem letu podražilo za okoli 23 odstotkov, na okoli 1,51 evra za liter. Potem ko so cene nafte na svetovnem trgu padle, se je vlada odločila za zvišanje trošarine za 7,6 centa na liter dizelskega goriva oziroma 3,9 centa za bencin. Macron je zvišanje utemeljeval z nujnostjo dobiti dovolj sredstev za obnovljive vire energije.