c S

Britanski poslanci vladi zadali pomemben udarec v odločilnem času za brexit

05.12.2018 07:20 London, 04. decembra (STA) - Britanski poslanci so danes prvič v zgodovini spoznali vlado krivo nespoštovanja parlamenta in sicer ker jim ni v celoti predstavila pravnega mnenja o dogovoru z Brusljem o brexitu. Izid glasovanja dokazuje šibkost vlade Therese May teden dni pred ključnim glasovanjem o dogovoru v parlamentu. Mnenje bodo sedaj objavili v celoti.

Poslanci spodnjega doma parlamenta v Londonu so razpravljali, ali ministri ne spoštujejo parlamenta, ker jim državni pravobranilec Geoffrey Cox v ponedeljek ni v celoti predstavili pravnega mnenja, ki ga je dal vladi o dogovoru o brexitu. Poslanci šestih opozicijskih strank so nato v ponedeljek vložili zahtevo za sprožitev postopka proti vladi zaradi nespoštovanja parlamenta, saj je slednji novembra sprejel odločitev, da mora vlada poslancem "v celoti predložiti vsa pravna mnenja" o dogovoru.

Opozicija je v današnji razpravi trdila, da je s tem vlada omejila informacije, ki jih je razkrila in da so ministri namenoma ignorirali odločitev parlamenta. Predlog šestih opozicijskih strank so nato potrdili s 311 glasovi podpore proti 293.

Predsednica spodnjega doma parlamenta Andrea Leadsom je po glasovanju zatrdila, da bo vlada sedaj objavila pravno mnenje v celoti in da bo odgovorila v sredo. Britanski BBC ugiba, da to pomeni, da bo v sredo tudi objavljeno celotno besedilo. Nekateri britanski mediji pa opozarjajo na možnost, da bi ga objavili šele po 11. decembru, ko naj bi poslanci po petdnevni razpravi glasovali o dogovoru o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije.

Poslanci so podprli tudi dopolnilo, ki jim bo omogočalo, da bodo lahko dopolnjevali prihodnje predloge o brexitu. To na primer pomeni, da lahko poslanci v primeru zavrnitve dogovora o brexitu prihodnji torek dopolnjujejo vse prihodnje predloge, ki bodo prišli v parlament.

Z nagovorom premierke Theresa May se je nato z nekajurno zamudo zvečer začela petdnevna razprava v parlamentu o dogovoru. Premierka je poslance spomnila, da morajo izpolniti voljo državljanov, ki so se leta 2016 odločili, da država zapusti Evropsko unijo. "Zagotoviti moramo brexit, ki spoštuje Britance in nas napoti v boljšo prihodnost zunaj EU," je dejala.

Čeprav si nekateri želijo bližje odnose z EU ali drug referendum, pa to po oceni Mayeve ne bo poenotilo države.

"Ta spor se vleče že predolgo, razjeda našo politiko in moramo razumeti, da smo v življenju odvisni od kompromisov," je dodala.

Ponovno je branila vidike dogovora, ki po njenih besedah hkrati ohranja dobre odnose z Brusljem in Združenemu kraljestvu omogoča sklepanje obširnih trgovinskih dogovorov.

Zaenkrat kaže, da več poslancev predlogu nasprotuje, kot pa ga podpira, a v vladi so optimistični, češ da alternative praktično ni.

Mayeva se sicer ne sooča le z nasprotovanjem opozicijskih poslancev, pač pa tudi v vrstah lastnih konservativcev in severnoirskih unionistov (DUP), ki podpirajo njeno manjšinsko vlado.

Dogovor morata sicer na strani unije potrditi še Evropski parlament in Svet EU, vendar na tej strani večjih presenečenj ni pričakovati, glede na to, da so voditelji članic EU dogovor konec novembra na vrhu v Bruslju že blagoslovili. Evropski poslanci naj bi dogovor potrdili že zgodaj v novem letu.