c S

ZDA dale Rusiji 60 dni časa za spoštovanje jedrske pogodbe INF

05.12.2018 07:20 Bruselj, 04. decembra (STA) - ZDA so danes opozorile Rusijo, da bodo izstopile iz pogodbe o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (INF) iz leta 1987, če je Moskva v 60 dneh ne bo znova v celoti spoštovala. To je po zasedanju zunanjih ministrov držav članic Nata v Bruslju napovedal ameriški državni sekretar Mike Pompeo.

"ZDA danes razglašajo, da Rusija materialno krši pogodbo in da ZDA ne bo več zavezovala, če je Rusija v 60 dneh v celoti in preverljivo ne bo znova spoštovala," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Po izteku 60-dnevnega roka bodo ZDA, v primeru, če Rusija dogovora ne bo spoštovala, začele šestmesečni proces uradnega izstopa iz te dvostranske pogodbe, je dodal. Do takrat pa ZDA me bodo "testirale, proizvajale ali nameščale nobenih sistemov", ki bi pomenile kršitev pogodbe, je zagotovil.

Ameriški predsednik Donald Trump je sicer že oktobra napovedal odstop ZDA od tega dogovora in povečanje ameriških jedrskih zalog, "dokler se ljudje ne bodo spametovali".

Zunanji ministri članic zveze Nato so pred tem v skupni izjavi Rusijo pozvali k spoštovanju omenjene pogodbe in opozorili, da je od njenih dejanj odvisna usoda tega dogovora. "Rusijo pozivamo, naj nujno zagotovi celovito in preverljivo skladnost," so zapisali.

Izpostavili so, da Rusija krši pogodbo INF, kar spodkopava varnost zaveznic in temelje učinkovitega nadzora nad oboroževanjem. K temu so dodali, da ZDA pogodbo v celoti spoštujejo vse od njene uveljavitve. Položaj, ko ZDA in druge strani pogodbo spoštujejo, Rusija pa ne, ni vzdržen, so opozorili.

Rusija pogodbo ogroža z razvojem in nameščanjem novega raketnega sistema 9M729, ki je mobilen, ga je težko zaznati in lahko deluje jedrsko. Ta sistem lahko doseže evropska mesta z malo ali nič opozorilnega časa, je že večkrat opozoril generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

Zunanji ministri so v skupni izjavi še izpostavili, da je nespoštovanje jedrske pogodbe del širšega vzorca ruskega ravnanja, namenjenega slabitvi splošne evroatlantske varnostne arhitekture.

Pogodba INF, ki sta jo leta 1987 podpisala tedanji ameriški predsednik Ronald Reagan in zadnji voditelj Sovjetske zveze Mihail Gorbačov, je bistveno prispevala h koncu hladne vojne, po navedbah ministrov pa je bila ključna za zagotavljanje varnosti zaveznic v minulih treh desetletjih.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova je v odzivu zatrdila, da Rusija dogovor spoštuje in da to vedo tudi ZDA.