c S

Zunanji ministri Nata o Zahodnem Balkanu

05.12.2018 07:27 Bruselj, 05. decembra (STA) - Zunanji ministri članic zveze Nato se bodo danes v Bruslju osredotočili na Zahodni Balkan. Pričakuje se, da bodo izrazili pripravljenost na obravnavo prvega letnega nacionalnega načrta BiH, ki je pomembna pomoč državi pri izvajanju političnih, gospodarskih in obrambnih reform ter bistven korak države na poti v zavezništvo.

O Zahodnem Balkanu bodo ministri razpravljali skupaj z visoko zunanjepolitično predstavnico EU Federico Mogherini. Makedonija in vprašanje imena, razmere v BiH po volitvah ter dialog Prištine in Beograda so trenutno najbolj aktualne teme v regiji.

Ministri, med njimi tudi slovenski Miro Cerar, naj bi izrazili pripravljenost Nata, da sprejme v obravnavo prvi letni nacionalni program BiH, če ga bo ta poslala. Oblasti v BiH bodo morale nato odločiti, ali bodo sprejele to ponudbo.

Glede Makedonije generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg že vseskozi ponavlja, da je uresničitev dogovora o imenu nujni pogoj za članstvo države v zavezništvu.

Glede vprašanj Srbije in Kosova Stoltenberg noče biti konkreten. Izpostavlja odločno podporo dialogu ter vse akterje poziva, naj se vzdržijo izzivalnih dejanj in retorike. Ponavlja tudi, da bo Nato ostal na Kosovu z operacijo Kfor.

Zadnja tema dvodnevnega zasedanja bo Afganistan, ki je še naprej ogromen izziv za zavezništvo. Stoltenberg poudarja, da je treba preprečiti, da bi država znova postala varen pristan za teroriste, ki bi tam snovali napade na zaveznice.