c S

Vrh SEP podprl Ukrajino v sporu z Rusijo

04.12.2018 15:26 Zagreb, 04. decembra (STA) - V Zagrebu se je danes končal dvodnevni vrh Srednjeevropske pobude (SEP), na katerem so Rusijo pozvali, naj izpusti tri ukrajinske ladje s posadko, ki jih je nedavno zajela v Kerški ožini ter spoštuje ozemeljsko celovitost Ukrajine. Na vrhu SEP, ki se ga je kot članica pobude udeležila tudi Slovenije, je bilo v ospredju tudi soočanje z migracijami.

Gostitelj srečanja, hrvaški premier Andrej Plenković je na sklepni novinarski konferenci po osrednjem forumu vrha na Rusijo naslovil tri sporočila. Osemnajst članic pobude ocenjuje, da je z zajetjem ukrajinskih ladij Rusija kršila mednarodno pravo v Azovskem morju in Kerški ožini. Rusijo so pozvali k izpustitvi zajetih ladij in mornarjev ter izrazili jasno podporo ozemeljski celovitosti Ukrajine, ki je tudi članica SEP.

Plenković je še dejal, da je bil današnji dan vrha tudi v znamenju pogovorov o soočanju z migracijami, ki je po njegovi oceni ena ključnih tem na evropski ravni. Sklenili so, da morajo države prispevati k preprečevanju nezakonitih migracij ter okrepiti nadzor meja kot tudi medsebojno komunikacijo in sprejemanje vrnjenih migrantov.

Hrvaški premier je dodal, da so se v gospodarskem delu vrha pogovarjali, kako zagotoviti čim bolj konkurenčna gospodarstva držav članic SEP, gospodarsko rast ter kakovostno življenje prebivalcev.

Med drugim je izpostavil, da Hrvaška 55 odstotkov svoje zunanjetrgovinske menjave uresniči z državami članicami SEP, med katerimi je izpostavil Slovenijo, s katero je vrednost blagovne menjave po njegovih navedbah 3,8 milijarde evrov.

Vrh SEP so pripravili v Zagrebu ob zaključku hrvaškega predsedovanja pobudi. Vrh se je začel v ponedeljek zvečer s slovesno večerjo, ki se je udeležil tudi slovenski minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. Na današnjem forumu je slovensko delegacijo vodila slovenska veleposlanica na Hrvaškem Smiljana Knez.

V Zagrebu so bili predstavniki vseh 18 države članic SEP, med njimi premierji petih držav članic Vasilica-Viorica Dancila iz Romunije, Edi Rama iz Albanije, Viktor Orban z Madžarske, Zoran Zaev iz Makedonije in Peter Pellegrini s Slovaške ter evropski komisar za širitev Johannes Hahn.

Predsedovanje SEP je od Hrvaške prevzela Italija, ki bo pobudo vodila v naslednjem letu, ko bodo obeležili 30. obletnico ustanovitve. Osrednji cilji SEP so podpora državam članicam na njihovi poti v EU ter uveljavitev različnih projektov. Sedež sekretariata SEP je v Trstu.

Članice pobude so Albanija, Avstrija, Belorusija, BiH, Bolgarija, Črna gora, Češka, Hrvaška, Italija, Madžarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Romunija, Slovaška, Slovenija, Srbija in Ukrajina. Slovenija je polnopravna članica pobude od 18. junija 1992.