c S

Predzadnji korak v makedonskem parlamentu za sporazum z Grčijo pod streho

04.12.2018 13:59 Skopje, 04. decembra (STA) - Dvostranski sporazum o uradnem preimenovanju Makedonije je v ponedeljek zvečer v makedonskem parlamentu uspešno premagal predzadnjo oviro. Za zadnji, četrti ustavni amandma za spremembo imena je glasovalo 66 poslancev, sedem jih je bilo proti, trije so se glasovanja vzdržali. Makedonijo sedaj čaka javna razprava in končno glasovanje.

Zadnje glasovanje v makedonskem parlamentu je predvideno za sredino januarja prihodnje leto, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Za dokončno potrditev makedonskih ustavnih sprememb bodo v 120-članskem sobranju potrebovali dvotretjinsko večino, torej najmanj 80 poslanskih glasov, ki pa jih makedonska vlada pod vodstvom Zorana Zaeva nima. Dvotretjinska večina je bila sicer potrebna tudi za začetek postopka ustavnih sprememb oktobra letos, pri čemer je vlada pridobila podporo osmih poslancev iz vrst opozicije.

Na glasovanju v ponedeljek zvečer je v sobranju zadostovala navadna večina. V Makedoniji se bo v sredo začela javna razprava o ustavnih spremembah, ki naj bi trajala pet dni. Zatem bo na vrsti še zadnje odločanje v sobranju.

Ko bo v Makedoniji končan zakonodajni proces, bo moral dvostranski sporazum med Grčijo in Makedonijo ratificirati še grški parlament. V Grčiji tako kot v Makedoniji sporazumu nekateri prav tako nasprotujejo.

Spremembe makedonske ustave so potrebne za uresničitev dogovora med vladama Grčije in Makedonije o rešitvi dolgoletnega spora o uradnem imenu Makedonije. Zaradi tega nerešenega vprašanja je Grčija vse od 90. let minulega stoletja blokirala vstop Makedonije v EU in zvezo Nato.