c S

Na shodu za višje plače pričakujejo okoli 500 udeležencev

04.12.2018 13:21 Ljubljana, 04. decembra (STA) - Na shodu za višje plače, ki ga v sredo pred stavbo GZS v Ljubljani pripravljata Zveza Svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam, pričakujejo okoli 500 udeležencev. Z "opozorilnim" shodom, kot pravijo v ZSSS, bodo od delodajalcev zahtevali višje plače za vse zaposlene v Sloveniji.

Na shodu, ki se bo začel ob 11. uri, trajal pa bo predvidoma eno uro, pričakujejo okoli 500 ljudi, so danes za STA povedali v ZSSS in dodali, da gre za "mini opozorilni shod". Po shodu je predvideno srečanje predstavnikov ZSSS in Pergama s predstavniki GZS.

V ZSSS poudarjajo, da je predlog zakona o minimalni plači, ki je v DZ, "odprl ne samo vprašanje ustrezne minimalne plače, temveč pokazal na vse razsežnosti prenizkih plač delavcev in delavk v zasebnem sektorju".

"Reakcije delodajalcev na vložen predlog so prekoračile vsako mero zdravega razuma, višek vsega pa je bila izjava, da delodajalci izstopajo iz vseh ravni socialnega dialoga, tudi na bipartitni ravni, kar pomeni, da se ne bodo pogajali več za plače v kolektivnih pogodbah, celo več, razumeti je bilo, da bodo odpovedovali kolektivne pogodbe," so danes sporočili iz ZSSS.

Delodajalcem bodo zato na shodu sporočili, da se ne bodo pustili prestrašiti in izsiljevati. Zahtevajo spoštovanje in dostojno plačilo za opravljeno delo, ostro nasprotujejo grožnjam o odpovedovanju kolektivnih pogodb, zahtevajo višje plače in podpirajo zakon o minimalni plači, sporočajo pred shodom.

Ob napovedi shoda v novembru so poudarili, da si vsi delavci v Sloveniji zaslužijo višje plače in da v teh prizadevanjih delavci v javnem sektorju podpirajo delavce v zasebnem sektorju in obratno.

Poleg sindikatov iz ZSSS in Pergama so udeležbo napovedali konfederacija sindikatov javnega sektorja, konfederacija Neodvisnost, Konfederacija sindikatov 90 in zveza sindikatov Alternativa. Shod so podprli v Sindikatu upokojencev Slovenije, sindikatu Mladi plus in v Sindikatu prekarcev ter v stranki Levica in Študentski organizaciji Slovenije.